architectuurfotografie
Zoals jullie misschien al eens eerder voorbij hebben zien komen fotografeer ik de laatste tijd ook steeds meer architectuur. In het artikel van Portugal kwam het al even aan bod maar hier wou ik nog even iets uitgebreider op ingaan. Het voelt voor mij heel natuurlijk om langs gebouwen te lopen en dit soort vormen en lijnen te zien. Onlangs ben ik ermee begonnen om dat ook te gaan fotograferen. Normaal voor een landschapsfoto ben ik toch meer afhankelijk van het weer of een locatie die moeilijk te bereiken is. Of voor een fotoshoot waarbij ik mooie foto’s maak voor iemand en ik let op de kleinste details. Maar dit is anders. Ik vind het leuk om mensen letterlijk een nieuw perspectief te laten zien van de betonnen jungle van de stad. De gebouwen die we dachten zo goed te kennen herken je ineens niet meer terug in een foto. Vaak loop je eraan voorbij maar er zitten echt kunstwerken in verholen. De moderne gebouwen fotografeer ik het liefst, maar ook de oude delen van de stad kan je van alles vinden. Vaak fotografeer ik maar een klein deel van het gebouw waardoor de omgeving niet veel uitmaakt. Klik op de foto hiernaast om alle foto’s te zien. In de toekomst zal ik dus vaker tijdens een wandeling in de stad mijn camera meenemen. Hieronder enkele tips en tricks voor architectuurfotografie
Architectuurfotografie: Tips en Tricks voor Spectaculaire Architectuur Foto’s
Of je nu professioneel fotograaf bent of gewoon van architectuur houdt, het vastleggen van indrukwekkende gebouwen op beeld kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er enkele tips en tricks die je kunt toepassen om spectaculaire architectuurfoto’s te maken.
- Kies de juiste uitrusting
- Investeer in een hoogwaardige camera met een grote sensor en de mogelijkheid om de sluitertijd en diafragma aan te passen.
- Overweeg het gebruik van een groothoeklens voor het vastleggen van het gehele gebouw of een telelens voor het vastleggen van specifieke details.
- Gebruik de regel van derden om het gebouw in evenwicht te plaatsen op de foto.
- Zoek naar unieke perspectieven, zoals het vastleggen van de bovenkant van het gebouw of het vastleggen van schuine lijnen om diepte en hoogte aan te geven.
- Let op de achtergrond en zorg ervoor dat deze niet afleidt van het gebouw zelf.
- Maak gebruik van het licht
- Fotografeer gebouwen in het daglicht om natuurlijke verlichting te gebruiken.
- Gebruik lange sluitertijden om beweging in water of verkeer vast te leggen en een sfeervolle atmosfeer te creëren.
- Overweeg het gebruik van lange sluitertijden ‘s nachts om de verlichting van gebouwen vast te leggen en een dramatisch effect te creëren.
- Maak gebruik van bewolking om zachte schaduwen te creëren en reflecties te voorkomen.
- Fotografeer tijdens regen of mist om een dramatische en moody sfeer te creëren.
- Let op de details
- Maak close-ups van decoratieve elementen, zoals sculpturen, reliëfs of muurschilderingen.
Met deze tips en tricks kun je fantastische architectuurfoto’s maken die niet alleen mooi zijn, maar ook de geschiedenis en architecturale waarde van de gebouwen vastleggen. ik hoop dat deze informatie je helpt bij het verbeteren van je architectuurfotografie en dat je veel plezier hebt bij het vastleggen van prachtige architectuur!
klik op de foto om de galerij te openen
Wil je tijdens een workshop alles leren over fotografie?
Neem gerust contact op!