Fotografie apparatuur onderhouden

Het onderhouden van je fotografie-apparatuur is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je spullen in topconditie blijven en je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Met regelmatig onderhoud zorg je niet alleen voor betere prestaties, maar voorkom je ook onverwachte en vaak dure reparaties. In deze gids leg ik je uit hoe je je camera, lenzen en accessoires schoonmaakt en onderhoudt, zodat ze altijd klaar zijn voor actie.

Waarom regelmatig onderhoud zo belangrijk is

Als fotograaf weet je hoe belangrijk kwaliteit is. Elke foto die je maakt, is afhankelijk van de staat van je apparatuur. Stof, vuil en vocht kunnen de beeldkwaliteit enorm beïnvloeden en zelfs permanente schade veroorzaken aan kwetsbare onderdelen, zoals de sensor of lens. Daarom is het essentieel om regelmatig je apparatuur te checken en schoon te maken, ook als het lijkt alsof alles nog schoon is.

Beste camera voor landschapsfotografie

Camera onderhoud

Je camera is het kloppende hart van je fotografie-set, dus die verdient de nodige zorg.

De buitenkant van de camera kan je gewoon schoonmaken met een droge doek en hardnekkig vuil met een vochtige doek. Voor de moeilijk bereikbare plekken bij knoppen kan je eventueel een wattenstaafje gebruiken.

Sensor schoonmaken

De sensor van je camera is supergevoelig en vereist dus een voorzichtige aanpak. Gebruik een blaasbalg om stof te verwijderen, maar wees voorzichtig met vloeibare reinigingsmiddelen of doekjes, want deze kunnen de sensor beschadigen. Twijfel je? Schakel dan liever een professional in om de sensor grondig schoon te maken. Ik zelf laat mijn camera altijd schoonmaken door een professional.

Zoeker en scherm

De zoeker en het scherm van je camera worden snel vies. Gebruik een lensdoek of speciale reinigingsdoekjes om deze oppervlakken zachtjes schoon te maken, zodat je geen krassen veroorzaakt.

Hoe weet je of je camerasensor vies is?

Zie je wel eens een vlekje op de foto en komt die altijd terug op precies dezelfde plek? Grote kans dat je sensor vies is. Vaak zijn er ook nog talloze andere kleine vlekjes op je sensor die je niet direct terug ziet op de foto tenzij je ver inzoomt. Ook kan het zijn dat de vlekjes net voor een donker deel van de foto zitten waardoor je ze niet direct terug ziet.

Gelukkig kan je er vrij gemakkelijk achter komen of je sensor vies is.

  • Pak je camera met lens
  • Pak een wit a4 papiertje of witte muur die je kan fotograferen
  • Zet je lens op handmatig scherpstellen
  • Stel scherp op oneindig (iets wat ver weg is)
  • Zet je camera op handmatige belichting
  • Zet je diafragma getal zo hoog mogelijk
  • Zorg voor een sluitertijd van maximaal een halve seconde. Een langere sluitertijd van een hele seconde is nog beter
  • Iso waarde kan je eventueel verhogen als je sluitertijden krijgt van langer dan 15sec. maar door het verhogen van de ISO zullen de vlekken minder goed zichtbaar zijn. Ga liever op zoek naar een lichtere omgeving om de foto te maken
  • Ga dicht bij de muur staan of dicht bij het papiertje
  • Beweeg tijdens het maken van de foto de camera heen en weer (hoe meer beweging hoe duidelijker het resultaat)
  • Maak meerdere foto’s
  • Zoom ver in bij een gemaakte foto. Vooral in de hoeken zal je nu vlekjes gaan zien
  • Zie je niks? Helemaal top! Zie je veel vlekken? Dan kan ik je aanraden om je camera te laten schoonmaken
  • Een andere manier om te controleren is om de foto in te laden in Lightroom en naar de optie vlekken verwijderen te gaan. Daar kan je de optie aanvinken om de vlekken te visualiseren.

Voorkomen is beter dan genezen….

Vaak is het zo dat bij het wisselen van de lens stof op de sensor komt. Daarom zorg ik dat ik altijd de lens op een bepaalde manier verwissel van de camera.

  • Zorg dat je in een omgeving gaat wisselen waar het niet teveel waait en zo min mogelijk zand aanwezig is
  • Zet de lens die je wil omwisselen klaar in je tas met de dop losgedraaid maar laat deze er nog wel op
  • Haal je camera van het statief indien je hem erop hebt
  • Hou je camera met lens naar beneden gericht
  • Doe het lenskapje op de lens
  • Druk op de knop om je lens los te koppelen van de camera
  • Plaats de lens in de tas
  • Zorg ervoor dat je camera altijd naar beneden blijft gericht!!!
  • Wissel nu de losgedraaide lensdop op de lens die je net van de camera af hebt gehaald
  • Pak nu de lens die je op de camera wil monteren
  • Draai de lens op de camera terwijl de camera nog steeds naar beneden blijft gericht (denk aan rode en witte puntjes op de camera en lens)
  • Draai nu de dop vast van de lens die in de tas ligt
camera voor landschapsfotografie

Lenzen schoonmaken en onderhouden

Je lens is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je camera, want die bepaalt direct de kwaliteit van je beelden.

Voorbereiding

Voordat je begint met het schoonmaken van je lens, zorg je ervoor dat je de lensdop erop hebt zitten om de glazen delen te beschermen. Houd de lens vast met een schone doek om vingerafdrukken te voorkomen.

Stof en vuil verwijderen

Gebruik een blaasbalg om stof en vuil voorzichtig van je lens te blazen. Gebruik nooit je adem om de lens te bevochtigen, want dit kan vlekken achterlaten. Voor hardnekkige vlekken kun je een lensreinigingsoplossing en een microvezeldoek gebruiken.

Bescherming

Overweeg om een zonnen kap op je lens te houden. Dit beschermt de lens tegen krassen, vuil en andere invloeden, zonder dat het de beeldkwaliteit beïnvloedt.

Geheugenkaarten en batterijen controleren

Hoewel ze klein zijn, zijn geheugenkaarten en batterijen essentiële onderdelen van je uitrusting. Regelmatige controle en onderhoud verlengen hun levensduur en zorgen ervoor dat ze blijven functioneren.

Geheugenkaarten

Haal regelmatig je geheugenkaart uit de camera en maak zowel de kaart als de kaartsleuf schoon met een zachte, droge doek. Vermijd het gebruik van vloeistoffen, want die kunnen kortsluiting veroorzaken. Het is ook slim om je kaart af en toe te formatteren in de camera om fouten te voorkomen.

Batterijen

Verwijder de batterijen uit je camera als je deze langere tijd niet gebruikt om corrosie te voorkomen. Bewaar batterijen op een koele, droge plek en vermijd extreme temperaturen. Controleer regelmatig of er geen lekkage is en vervang oude batterijen op tijd.

Statief en accessoires onderhouden

Naast je camera en lenzen verdienen ook je statief en andere accessoires aandacht.

Statief

Controleer regelmatig of alle schroeven en bouten van je statief nog goed vastzitten en of de poten soepel bewegen. Smeer de bewegende delen indien nodig met een beetje vet of siliconenspray. Check ook de voetjes van het statief op slijtage en vervang deze indien nodig.

Zorg er ook voor dat iedere keer dat als je in het zand hebt gefotografeerd dat het zand van het statief is. zeker bij statieven met schroef mechanisme is dit erg belangrijk! Hieronder een foto:

Maak die schroeven goed schoon met bijvoorbeeld een tandenborstel. Dit voorkomt veel onnodige slijtage waardoor je sneller een nieuw statief moet kopen.

Heb je in de regen gefotografeerd? Heerlijk! Maar zorg er wel voor dat je statief goed droog opbergt. Wat ik zelf doe als het statief nat is, is het helemaal uitklappen van het statief en hem ergens laten drogen.

Je cameratas verdient ook wat verzorging. Maak hem regelmatig schoon en zorg dat al het zand uit je tas is! Na een tijd gaat het zand zijn weg vinden op de schoonmaakdoekjes, waarna jij je lens wilt schoonmaken met een lensdoek met zand erin. Voorkom dus krassen op je lens!

Camera en statief onderhoud

Opslag en vervoer van apparatuur

Hoe je je apparatuur opslaat en vervoert, is minstens zo belangrijk als het schoonmaken er van. Verkeerde opslag kan leiden tot schade door vocht, stof en schokken.

Cameratas en bescherming

Bewaar je apparatuur altijd in een goed gevoerde cameratas die bescherming biedt tegen stoten en vallen. Kies het liefst een waterdichte tas of gebruik een regenhoes om je spullen tegen vocht te beschermen.

Temperatuurwisselingen

Probeer extreme temperatuurwisselingen te vermijden, want dit kan condensatie veroorzaken in je apparatuur. Laat je spullen eerst acclimatiseren als je van een koude naar een warme omgeving gaat, voordat je de tas opent.

Als laatste wil ik nog benadrukken dat een goede opslag voor je foto’s enorm belangrijk is. Er zijn meerdere manieren hoe je je foto’s veilig kunt opslaan, maar vertrouw niet op een losse harde schijf. Zorg voor meerdere kopieën op meerdere locaties. Je leest meer over mijn opslag systeem in deze blog.

Conclusie

Het onderhouden van je fotografie-apparatuur kost wat tijd en aandacht, maar het is absoluut de moeite waard. Door regelmatig schoon te maken, onderdelen te checken en je spullen zorgvuldig op te slaan, zorg je er voor dat jouw apparatuur langer meegaat en je foto’s altijd van topkwaliteit blijven. Dus steek die tijd erin en je zult er op de lange termijn de vruchten van plukken!

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland