Filters in Landschapsfotografie.

Ik gebruik ze graag, filters in landschapsfotografie. Ik neem ze mee naar iedere locatie, het bos, de zee of een berglandschap. Overal kunnen ze van pas komen. Ik had eerder al eens een blog gemaakt waarin ik al mijn apparatuur voor landschapsfotografie heb opgeschreven maar toch wil ik graag meer vertellen over filters in landschapsfotografie. Benieuwd naar een bepaald product? Ik heb veel linkjes aangemaakt in het oranje waar je op kan klikken.

Voor mij zijn ze onmisbaar in mijn werk als landschapsfotograaf. Sommige filters kan je wel nabootsen in de beeldbewerking maar voor mij voelt dat toch anders. Ik maak liever de foto op locatie zo mooi mogelijk zodat ik later minder digitaal moet aanpassen om hetzelfde effect te krijgen. Niet dat ik mijn foto’s niet bewerk, maar het geeft toch een stuk beter gevoel als ik het op locatie al voor elkaar kan krijgen wat ik voor ogen zie.

Foto's maken in de duinen
Apparatuur van een landschapsfotograaf

Opschroef filters en filtersystemen voor landschapsfotografie

Toen ik begon met fotograferen had ik enkele opschroef filters. Deze zijn rond en kan je voor de lens op het filterdraad opschroeven. Ik had een grijsfilter, ook wel ND filter genoemd en een polarisatie filter. Doorgaans is hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit. Toch liep ik al snel tegen problemen aan. Meerder filters over elkaar heen schroeven is mogelijk maar je krijgt al snel een vignet en de kwaliteit van de foto gaat er ook niet op vooruit wat betreft kleurzwemen. Ook had ik hier geen grijsverloop filters die ik kon gebruiken. Waarschijnlijk als je dit leest heb je het zelf wel eens meegemaakt. Een prachtige lucht maar de voorgrond is heel donker. Of de voorgrond is goed belicht maar de lucht is overbelicht. Omdat de ronde filters vast voor de lens zitten kan je niet alleen de lucht donkerder maken. De hoogte van de horizon staat immers niet vast in iedere foto. Daarom ben ik overgestapt naar een filtersysteem. Wel zijn opschroef filters geschikt om te kijken of je het leuk vind om met filters te werken zonder dat je moet investeren in een duur filtersysteem. Hier een voorbeeld van een set opschroef filters voor het filtermaat 67mm. Het filtermaat van je lens kan je zien aan de binnenkant van je lensdop of aan de voorkant van je lens.

Wolderwijd foto print tijdens zonsondergang Harderwijk

Wil je tijdens een workshop alles leren over fotografie?

Welke laptop is geschikt voor beeldbewerking?

Verschillende filters in landschapsfotografie

Voordat we verder gaan is het misschien goed om te weten welke filters er zijn en wat ze doen.

Polariserende filters

Polarisatiefilters zijn een van de meest populaire filters voor landschapsfotografie. Ze verminderen reflecties op het water, waardoor de kleuren levendiger en intenser worden. Daarnaast helpen ze bij het verminderen van de glans op natte bladeren en stenen en kunnen ze de lucht blauwer en de wolken witter maken.

Michael Kamp aan het werk profielfoto

ND-filters ND-filters (Neutral Density-filters)

Worden gebruikt om de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt te verminderen zonder de kleuren te veranderen. Dit kan handig zijn bij het fotograferen van stromend water, omdat het de mogelijkheid biedt om lange belichtingstijden te gebruiken, waardoor het water een zijdezachte uitstraling krijgt. ND-filters worden ook gebruikt om overbelichting te voorkomen bij fel zonlicht.

Grijsverloop filters

Grijsverloop filters zijn ontworpen om de helderheid van de boven- en onderkant van het frame te corrigeren. Ze zijn handig bij het fotograferen van landschappen met heldere luchten en donkere voorgronden. Het filter vermindert de helderheid van de lucht zonder de helderheid van de voorgrond te beïnvloeden, waardoor een evenwichtiger belichting ontstaat.

UV-filters

UV-filters worden voornamelijk gebruikt om de lens te beschermen tegen krassen, stof en vingerafdrukken. Hoewel ik hiervoor ook een zonnenkap kan aanraden.

Wat voor filters gebruik ik als landschapsfotograaf?

Nu het wat duidelijker is geworden wat voor filters er zijn wil ik je graag vertellen wat voor filters ik zelf gebruik en waarom. Van de hierboven genoemde filters gebruik ik zelf de ND filter. Ook wel grijsfilter genoemd. De polarisatie filter en verschillende soorten grijsverloop filters. Deze neem ik altijd mee omdat je nooit weet in wat voor situatie je ze kan gebruiken. Eerder schreef ik al over een filtersysteem. Dit zijn systemen die ervoor zorgen dat je meerdere filters voor elkaar kan schuiven zonder dat je kwaliteit verlies krijgt. Er bestaan tegenwoordig ook magnetische filtersets waarbij je filters ervoor kan hangen en ze automatisch vast klikken. Erg handig dus!

Hieronder een lijstje met de filters, houder en opbergtas die ik gebruik.

De tas: Benro FB100M2 Filter bag

De houder: Benro FH100M2

Verloopringen:

De filters

Ik heb deze filters zelf bij elkaar gezocht door te kijken naar wat ik zelf nodig zou hebben als fotograaf en wat past bij mijn stijl. Ook zijn er verschillende standaard sets beschikbaar die erg goed zijn.

Hieronder enkele voorbeelden:

Pro set

Backpackers set

Master set

Als je nog aanvullingen hebt, of je wil meer weten over filters in landschapsfotografie? Stuur mij gerust een berichtje.

workshops

Wil je meer leren over fotografie? bekijk mijn workshop pagina voor meer informatie.

Herfst op de Veluwe

Prints

Op zoek naar wanddecoratie voor aan de muur? Bekijk mijn prints pagina voor meer informatie.

herfst in de bergen SLovenië