Fitespad in het bos met zonnenharpen

Landschapsfotografie op Ameland

Maar voordat ik met de boot naar Ameland ging ben ik eerst even naar Wierum gereden. Hier ligt een oud wrak dicht bij de kunst en ik kon het niet laten om die ook te fotograferen. Het was eb dus het wrak was goed zichtbaar en ik kon er makkelijk naartoe lopen met een paar laarzen aan. Het is leuk om te experimenteren met composities en ondanks dat de zonsopkomst niet geweldig was ben ik toch zeer tevreden met het resultaat! Na zonsopkomst kon ik zo door naar Holwert rijden om mee te gaan met de volgende boot naar Ameland. Vooraf had ik al de boot geserveerd en om het meeste uit mijn bezoek op Ameland te halen had ik besloten dat de auto ook meeging op de veerboot. Na een korte overtocht kon het avontuur beginnen. Ik was samen met een goede vriend op pad en we besloten om eerst richting het Oerd te rijden. Daar begon de lucht verder op te klaren en de wind begon te liggen. De eerste foto’s zijn gemaakt waarna we weer in de auto stapten onderweg naar de volgende locatie, De Kwelder. Deze locatie is ook prachtig voor fotografie met de vele steentjes, paaltjes en vergezichten die je kan vastleggen. Omdat ik op locatie onderzoek was keek ik met hele andere ogen naar de omgeving. Kan je hier makkelijk komen? Is de locatie geschikt voor een fotografie workshop? En wat zou de toevoeging zijn als ik hier met de workshop groep kom? Met die gedachtes ben ik ook naar andere locaties gegaan om te kijken of ze geschikt zijn. Ondertussen konden we lekker fotograferen en hadden we nog tijd over voor zonsondergang. Gelukkig zat naast de locatie een strandtentje waar we nog wat kleins konden eten. Na een tijdje was de zon laag genoeg en het licht begon te veranderen in een gouden gloed. Wat volgde was een prachtige zonsondergang.

De volgende ochtend waren we alweer vroeg wakker. Het was vrij helder maar er werd voorspeld dat het de hele dag bewolkt zou zijn. We hadden dus weer geluk. Aan de horizon boven de noordzee was een donkere dreigende lucht en naar het zuidoosten was het helder met enkel een paar kleine wolken aan de horizon. We waren op het strand waar je veel kon doen met verschillende voorgrond elementen en door het lage licht aan de horizon kregen de ribbels op het strand meer contrast en vorm. Ideale omstandigheden voor landschapsfotografie. De donkere wolken kwamen steeds dichterbij en de zon was ondertussen net opgekomen. Wat volgde was enkele minuten met prachtig licht! De rest van de dag hebben we nog enkele locaties bezocht en koffie gedronken in een van de strandtentjes. De zonsondergang was somber en grijs. Geen kleur aan de lucht en al snel zaten we in het donker op de boot naar het vaste land. Ik kijk uit naar de volgende keer op Ameland!

Fotograferen op Ameland

Ameland is een prachtig eiland in de Waddenzee. Ik kom er graag om te fotograferen en ook deze keer was het weer mooi. Het weer zat mee en zowel met zonsondergang als zonsopkomst was het licht erg mooi.

Duinen op Ameland

Tips voor het fotograferen op Ameland

Als je een passie hebt voor fotografie en op zoek bent naar een prachtige locatie om te fotograferen, dan is Ameland een geweldige bestemming. Dit kleine eiland, gelegen in het noorden van Nederland, biedt een schat aan prachtige landschappen en fotogenieke momenten. In deze blog zullen we dieper ingaan op de beste plekken en tijden om te fotograferen op Ameland, en hoe je het meeste uit je fototrip kunt halen.

  1. Het strand van Ameland is zonder twijfel de meest populaire plek om te fotograferen. Vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang biedt het strand een adembenemend uitzicht met kleurrijke luchten en een rustige zee. Probeer te fotograferen met een laag standpunt om de weidsheid van het strand te benadrukken en de zonnestralen te vangen die op de golven breken.
  2. De vuurtoren van Ameland is een andere populaire plek voor fotografen. Vooral tijdens de avonduren, wanneer de vuurtoren wordt verlicht, biedt het een spectaculair uitzicht op de omliggende zee. Probeer te fotograferen vanaf een afstand om de majestueuze hoogte van de vuurtoren te benadrukken.
  3. Natuurreservaat Het Oerd is een natuurgebied in het oosten van Ameland en biedt een prachtig uitzicht op duinen, heidevelden en bossen. Het is de perfecte plek om de natuurlijke schoonheid van het eiland vast te leggen. Probeer te fotograferen tijdens de vroege ochtend of late middag wanneer de zon laag aan de hemel staat voor een zacht, warm licht.
  4. Wadlopen is een populaire activiteit op Ameland en biedt ook geweldige fotomogelijkheden. Probeer te fotograferen tijdens de oversteek van het vasteland naar het eiland, wanneer de groepen wandelaars door het water waden. Dit biedt een unieke kans om de weidsheid van de Waddenzee vast te leggen en de kracht van de elementen te tonen.
  5.  De verschillende dorpen op Ameland bieden ook een scala aan fotomogelijkheden. Probeer de architectuur van de historische huizen en gebouwen vast te leggen, vooral die in het dorpje Hollum. De kleurrijke huizen en straten bieden ook geweldige mogelijkheden voor straatfotografie.
Vuurtoren tijdens zonsondergang op Ameland

Hoe maak je de beste foto’s op Ameland?

  1. Het is belangrijk om je fototrip naar Ameland te plannen en rekening te houden met de beste tijden om te fotograferen. Zonsopgang en zonsondergang zijn bijvoorbeeld de beste tijden om het strand te fotograferen, terwijl het Oerd beter in de ochtend of late middag kan worden gefotografeerd.Bekijk ook de weersvoorspellingen voordat je vertrekt, zodat je kunt plannen voor de beste lichtomstandigheden en eventuele regenachtige dagen kunt vermijden.
  1. De juiste apparatuur kan het verschil maken bij het maken van de beste foto’s. Neem een statief mee om stabiele shots te maken en een groothoeklens om het weidse landschap vast te leggen. Een polarisatiefilter kan ook nuttig zijn om de reflecties van het water te verminderen en kleuren helderder te maken.
  2. Compositie is cruciaal bij het maken van geweldige foto’s. Probeer verschillende hoeken en perspectieven uit om unieke en interessante beelden te creëren. Denk na over de regel van derden en gebruik leidende lijnen om de aandacht van de kijker te trekken.
  3. Wees creatief Wees niet bang om creatief te zijn met je fotografie op Ameland. Probeer verschillende technieken uit, zoals lange sluitertijden of zwart-witfotografie, om verschillende emoties en sferen vast te leggen. Experimenteer ook met verschillende tijden van de dag en weersomstandigheden om unieke beelden te creëren.

Kortom, fotograferen op Ameland biedt talloze mogelijkheden om prachtige beelden vast te leggen. Plan je bezoek, gebruik de juiste apparatuur en wees creatief met je compositie en technieken. Of je nu een amateurfotograaf of een professional bent, je zult zeker geïnspireerd raken door de schoonheid van dit kleine Nederlandse eiland.

Klik op de foto hiernaast om de gallerij te openen.

Zonsopkomst op Ameland

Op zoek naar een laptop voor beeldbewerking? Lees dan deze blog!

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Herfst op de Veluwe

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina voor een ruime keuze uit foto’s voor aan de muur.

Bosfoto print van oude boom in de mist