Heide fotograferen

Hoe fotografeer ik nou eigenlijk de heide? In deze blog neem ik je mee van voorbereiding
naar eindresultaat en geef je daarin een paar handige tips.

Heide fotograferen

Voorbereiding voor landschapsfotografie

Voordat ik op pad ga moet ik natuurlijk eerst op zoek naar een mooi heidegebied om te
fotograferen. Om die te vinden kan je natuurlijk online heel veel vinden van andere
fotografen of blogs, maar ik ga graag naar de plekken die wat minder bekent zijn. Hiervoor ga ik in een omgeving zoeken waar ik al weet dat er grote kans is op een veld met wat heide. Op de Veluwe, waar ik woon, zijn er genoeg heidegebieden te vinden en ook prachtige kleine velden. Deze vind ik door Google earth te gebruiken, en het hele gebied af te struinen. Als ik eenmaal een veld heb gevonden ga ik kijken naar hoe de omgeving eruit ziet. Staan er veel losse boompjes? Is het makkelijk te bereiken? Waar komt de zon op? Is het bos ernaast ook mooi voor fotografie? Al die dingen neem ik mee voordat ik naar een locatie ga. Vaak gaat daar nog een locatie onderzoek aan vooraf zodat ik weet wat ik kan verwachten als de weersomstandigheden perfect zijn. Ik hoef dan niet te zoeken naar de beste compositie terwijl het licht prachtig is, zo voorkom je dat je gaat haasten en dingen over het hoofd gaat zien. Het weer is namelijk enorm belangrijk, het kan de foto naar een hoger niveau tillen als je bijvoorbeeld wat mist hebt ’s ochtends vroeg. De drukte van de achtergrond heb je niet
meer en je oog wordt getrokken naar het ene onderwerp die jij op de foto wil zetten.

Heidebloei Ermelo

Apparatuur om heide te fotograferen

Niet geheel onbelangrijk, maar je hebt natuurlijk wel een camera nodig om de heide te fotograferen. Tegenwoordig kan je met iedere camera een heel eind komen dus daarover hoe je je geen zorgen te maken. Ook de lens maakt niet enorm uit. Ik fotografeer de heide met een groothoeklens, maar ook een telelens haal ik regelmatig uit de tas om de paarse gloed mee vast te leggen. Een goed statief is wel fijn om mee te werken, het zorgt ervoor dat je een stukje rust aanbrengt tijdens het fotograferen en je bewuster gaat kijken naar de omgeving. Ik kan aanraden om een statief te gebruiken die zowel laag bij de grond als op borst hoogte uitgeklapt kan worden. Ook filters kan je goed gebruiken op de heide, maar let wel op dat als je een boom als onderwerp hebt dat die niet halverwege donker wordt omdat je een grijsverloop filter voor je lens hebt gezet. Natuurlijk kan je ND filters gebruiken voor strepen in de lucht of een polarisatie filter om de reflectie weg te halen van waterdruppels op bladeren bijvoorbeeld, maar veel gebruik ik die persoonlijk niet als ik heide fotografeer.

Mocht je meer willen weten over apparatuur dan kan je een van de linkjes in het oranje aanklikken.

Heide foto’s maken

Nu we de locatie onderzoek hebben gehad, er mooi weer voorspeld wordt en ons apparatuur in orde is kunnen we op pad. Ik ga zelf eigenlijk altijd met zonsopkomst vanwege de kans op mist, maar je kan ook zeker in de avond rond zonsondergang voor het zachte licht. Ik wandel graag veel als ik ga fotograferen zodat ik zoveel mogelijk zie van de omgeving en als ik al eerder een compositie heb gezien tijdens de locatie onderzoek start ik daar vaak mee. Ik wandel niet direct naar het onderwerp toe en schiet een foto maar bekijk hem vanuit verschillende hoeken. Wat doet de achtergrond? Wat gebeurt er met het licht? Ga ik direct tegen de zon in fotograferen of fotografeer ik het onderwerp vanaf de zijkant? Hoe zit het met de voorgrond? Al die dingen bekijk ik en het gebeurt regelmatig dat ik een paar minuten om mij heen aan het kijken ben op zoek naar de beste plek om de foto te maken. Zeker op heidevelden heb je veel kleine boompjes en gras die eventueel storend kunnen zijn, een stapje naar links of rechts maakt echt een enorm verschil! Het kan ook voorkomen dat je een mooi onderwerp hebt, maar dat de achtergrond heel druk en storend is. Knijp dan eens met je ogen, komt je onderwerp nog steeds duidelijk naar voren of gaat je onderwerp verloren in de achtergrond? In het laatste geval kan je misschien beter op zoek gaan naar een ander onderwerp om te fotograferen.

HDR foto’s maken

Hier een voorbeeld van een boom die ik iets van de zijkant  heb gefotografeerd. Tegen de zon in kwam de boom net niet lekker uit, maar met een duidelijke licht richting van links kreeg ik een mooi contrast in zowel de voorgrond als in de lucht. De boom stond iets op een heuvel en door mijn lage standpunt had ik geen last van storende elementen in de achtergrond. Het contrast van het landschap was wel enorm, de lucht was fel, maar de voorgrond was nog erg donker als ik een enkele foto zou maken. Daarom heb ik ervoor gekozen om een HDR foto te maken. 1 foto waar de lucht goed belicht is, 1 foto die gemiddeld belicht is en 1 foto waarbij de voorgrond goed belicht is, maar de lucht overbelicht. Als ik deze foto’s samenvoeg, in bijvoorbeeld Lightroom, dan heb ik genoeg informatie om de foto zo te krijgen zoals ik wil zonder dat de lucht overbelicht blijft of de voorgrond zwart.

las dunas de corralejo
Duinen fotograferen

Een extra element in het landschap

Een bankje kan al zorgen dat je foto net even iets anders is dan andere heide foto’s die je veel ziet. Ook hier weer oplettend op een voorgrond element een het licht.

Heide fotogarferen tijdens het gouden uurtje

Je kan natuurlijk ook werken met een telelens op een heideveld. Vaak verlies je wel voor een groot deel de paarse gloed, maar tijdens zonsopkomst kan het wel zorgen voor prachtige plaatjes.

Boom in het gouden ochtend licht met mist op de veluwe

Hoe fotografeer je heide

Diafragma en scherpte

Om de volledige pracht van de heide in focus te krijgen, is het aan te raden een hoog diafragmagetal te gebruiken, zoals f/8 of f/11. Hierdoor blijft niet alleen de voorgrond scherp, maar ook de rest van het landschap. Wil je echter de aandacht vestigen op een specifiek detail in de heide, zoals een enkele bloem of een insect, kies dan voor een laag diafragmagetal zoals f/2.8 of f/4 om een mooie bokeh-achtergrond te creëren.

Sluitertijd en beweging

Hoewel de heide over het algemeen statisch is, kunnen wind en bewegende elementen zoals wolken interessante effecten aan je foto’s toevoegen. Probeer te experimenteren met langere sluitertijden om deze beweging vast te leggen. Een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/10e seconde kan resulteren in een zacht bewegend effect in de wolken of de heide, wat de foto een extra dimensie geeft.

Focusstacking voor maximale scherpte

Een techniek die vaak wordt gebruikt bij landschapsfotografie is focusstacking. Dit houdt in dat je meerdere foto’s maakt, elk met een ander focuspunt, en deze later samenvoegt in nabewerkingssoftware. Deze methode is vooral handig bij heidefotografie, omdat het de mogelijkheid biedt om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp vast te leggen, zelfs bij grotere diafragma’s.

Ermelose heide tijdens de heidebloei met zonsopkomst

Nabewerking: het finetunen van je Foto’s

Kleurcorrectie en verzadiging

Bij het bewerken van heidefoto’s is het belangrijk om de kleuren van de heide goed naar voren te laten komen. Paarse en roze tinten moeten levendig en natuurlijk ogen, zonder overdreven verzadigd te worden. Speel ook met het contrast om de diepte en details van de heide naar voren te laten komen.

Verbeteren van de lucht

De lucht speelt een grote rol in landschapsfotografie, en een saaie lucht kan je foto soms minder indrukwekkend maken. In de nabewerking kun je de lucht iets meer accentueren door het contrast te verhogen of een subtiele vignettering toe te passen, zodat de aandacht meer op het landschap ligt.

Details verscherpen

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de details van je foto’s scherp blijven, vooral wanneer je ze vergroot of afdrukt. Gebruik software zoals Adobe Lightroom of Photoshop om de scherpte en details te verfijnen, vooral in de bloeiende heide en andere belangrijke elementen van de foto.

Verlaten weg in de duinen
Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland