Infrarood fotografie  

Infrarood fotografie geeft je een nieuwe kijk op de wereld om je heen. Waar ik doorgaans zo vroeg mogelijk op de dag aan het fotograferen ben voor het zachte licht geeft dit filter ook de mogelijkheid om midden op de dag op pad te gaan. Het licht is ’s ochtends vroeg namelijk nog mooi zacht met vaak een zachte warme gloed, ideaal voor landschapsfotografie! Dat betekent dus wel vroeg opstaan en daarnaast moet je maar net geluk hebben met de juiste weersomstandigheden. Het fijne aan dit filter is dat je midden op de dag op pad kan gaan en het juist een mooi effect geeft als het licht hard is en de bladeren mooi groen zijn.  

infrarood fotografie in het zwart wit

Wat is een infrarood filter? 

Een infrarood filter is een speciaal filter dat de sensor van je camera beschermt tegen zichtbaar licht, maar infrarode straling wel doorlaat. Deze straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar kan door de camera worden opgevangen. Het gebruik van een infrarood filter resulteert in foto’s met een unieke, dromerige uitstraling, waarbij levendige kleuren worden omgezet in subtiele tinten van wit, grijs en zwart.

Soorten infrarood filters 

Er zijn verschillende soorten infrarood filters op de markt, elk met hun eigen kenmerken en effecten. De meest voorkomende zijn de 590 nm, 720 nm en de 850 nm filters. Elk filter heeft een ander niveau van gevoeligheid voor infrarode straling en zal dus variërende resultaten opleveren. Het kiezen van het juiste filter is essentieel om het gewenste effect in je landschapsfoto’s te bereiken.

Landschapsfotografie met een infrarood filter

Voorbereidingen voor je fotoshoot

Voordat je aan de slag gaat met je infrarood filter, zijn er enkele belangrijke voorbereidingen die je moet treffen. Zorg ervoor dat je de juiste filtermaat hebt voor je lens en dat je batterijen volledig zijn opgeladen. Omdat infrarood fotografie vaak langere sluitertijden vereist, is een stevig statief ook een must om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Het vinden van het perfecte landschap 

Niet elk landschap is geschikt voor infrarood fotografie. De magie van een infrarood filter komt vooral tot zijn recht in landschappen met veel groen, zoals bossen en grasvlaktes. De levendige bladeren en grassen reflecteren het infrarode licht op een prachtige manier, wat resulteert in surrealistische beelden. Experimenteer met verschillende landschappen en ontdek welke het beste werken met je infrarood filter.

Instellingen en belichting 

Het fotograferen met een infrarood filter vereist enige aanpassing van je gebruikelijke instellingen. Schakel je camera over naar de manuele modus en stel je scherp op het gewenste onderwerp. Omdat infrarood licht anders reageert dan zichtbaar licht, kan het nodig zijn om je belichtingstijd aan te passen. Probeer verschillende belichtingstijden en experimenteer met de beste instellingen voor jouw specifieke landschap.

Compositie en creativiteit

Bij landschapsfotografie draait alles om compositie en creativiteit. Gebruik de regel van derden om je beeld in evenwicht te brengen en voeg interessante elementen toe aan je foto’s. Denk na over de lijnen, vormen en patronen in je landschap en gebruik ze om je compositie te versterken. Infrarood fotografie biedt een unieke kans om je artistieke visie te verkennen en verbluffende beelden vast te leggen.

Het bewerken van infrarood landschapsfoto’s

Het omzetten naar zwart-wit

Infraroodfoto’s zijn vaak gekenmerkt door hun witte, grijze en zwarte tinten. Een populaire bewerkingstechniek is het omzetten van de foto naar zwart-wit om het klassieke infraroodeffect te versterken. Pas de helderheid, het contrast en de niveaus aan om de gewenste uitstraling te bereiken en zorg ervoor dat je foto’s de juiste balans hebben tussen licht en schaduw.

Spelen met kleuraccenten

Een andere interessante bewerkingsoptie is het behouden van bepaalde kleuraccenten in je foto’s. Door bijvoorbeeld een vleugje rood of blauw toe te voegen aan je zwart-witbeelden, kun je een extra dimensie en diepte creëren. Experimenteer met verschillende kleuraccenten en ontdek welke het beste werken voor jouw artistieke visie.

infrarood fotografie in het zwart wit
infrarood fotografie in het zwart wit
infrarood fotografie in het zwart wit

Unieke FAQs 

1. Is infrarood fotografie moeilijk te leren? 

Nee, met een beetje oefening en experimenteren kun je snel vertrouwd raken met het gebruik van infrarood filters. 

2. Welk type infrarood filter is het beste voor beginners? 

Voor beginners wordt meestal een 720 nm filter aanbevolen, omdat dit een goede balans biedt tussen effectiviteit en gemak van gebruik. 

3. Kan ik mijn bestaande landschapsfoto’s omzetten naar infrarood? 

Helaas niet. Infraroodfoto’s vereisen speciale filters die alleen tijdens de fotoshoot kunnen worden gebruikt. 

4. Is het nodig om dure bewerkingssoftware te hebben voor infraroodfotografie? 

Nee, er zijn veel gratis bewerkingsprogramma’s beschikbaar die voldoende mogelijkheden bieden voor het bewerken van infraroodfoto’s. 

5. Wat maakt infrarood landschapsfotografie anders dan gewone landschapsfotografie? 

Infrarood landschapsfotografie heeft een unieke uitstraling en creëert surrealistische beelden door de omzetting van kleuren naar wit, grijs en zwart. Het resultaat is een magische en mystieke sfeer in je foto’s. 

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland