Mijn persoonlijk favoriete landschapsfoto’s van 2023

Misschien was het je al opgevallen. Op Instagram geen top 9 van mij. Vaak kan je dat laten maken door een aparte app die kijkt welke foto’s de meeste likes hebben gehad en aan de hand daarvan de 9 foto’s uitzoekt. Zelf kijk ik daar anders naar. Ik fotografeer omdat ik iets moois zie en wat mij aanspreekt in plaats van wat het algoritme op Instagram bevalt. Daarom deel ik hier graag mijn persoonlijke favoriete foto’s. (Klik op de foto om de galerij te openen)

Een top zoveel samenstellen is enorm lastig! Vroeger kon ik uren bezig zijn om met prints een serie te maken die bij elkaar past. Nu gebeurt dat veel digitaal. Maar ja, kies je voor een foto wat voor het oog er mooi uitziet of een foto met een verhaal.

Michael Kamp aan het werk profielfoto

Haifoss – Een onverwachte fotografische ontdekking

In het voorjaar van 2023 nam ik de onverharde weg naar een verborgen parel: Haifoss. Terwijl de sneeuw hier en daar nog lag en sommige delen behoorlijk diep waren, waagde ik me met mijn 4×4 busje op weg naar deze adembenemende locatie. Ondanks mijn voorzorgsmaatregelen bestond het risico dat ik vast kwam te zitten. Gelukkig ontmoette ik onderweg een andere auto die ook die richting op wilde. Na een waarschuwing over de gevaarlijke omstandigheden koos de bestuurder toch voor de route. Ik greep de kans om mee te liften, waardoor mijn busje veilig beneden bleef. Na een paar keer vast te zitten, bereikte ik eindelijk mijn bestemming. Het was een magisch moment dat voor altijd in mijn herinnering zal blijven!

Lagoon van zuiverheid – Een ontroerend moment in het voorjaar van 2023

Tijdens mijn verblijf van een week in IJsland in het voorjaar van 2023 verkende ik het eiland met een gehuurd busje. Na enkele dagen reizen ontdekte ik deze betoverende plek die onuitwisbaar op mijn netvlies staat. Terwijl zeehonden rustig zwommen in het water en hagel in de verte neerdaalde, ervoer ik de kalmerende kracht van deze plek. Het was alsof de wereld even stil stond toen ik deze foto nam.

IJsland Diamond Beach – Fotografie te midden van hagelbuien

Bij het parkeren van mijn busje op Diamond Beach werd ik geconfronteerd met een hevige hagelbui. Hoewel de omstandigheden niet ideaal waren om te fotograferen, bereidde ik mijn apparatuur voor op het moment dat ik naar buiten kon gaan. Het strand lag slechts op een kleine 50 meter afstand, dus na de bui begon ik met het vastleggen van beelden. Het was een uitdaging om een goede compositie te vinden, aangezien het al snel te druk en onevenwichtig leek. Tegen het vallen van de avond lukte het me met het laatste licht van de dag deze foto te maken.

Zomerstorm – Een uitdagend fotografisch moment

Op een warme dag, met de voorspelling van zware buien, had ik de wens om zo’n storm vast te leggen. Het is een uitdaging, omdat de meeste buien geen indrukwekkende wolkenformaties hebben en zelden in mijn directe omgeving voorkomen. Terwijl ik thuis aan het werk was, zag ik deze specifieke bui op de radar mijn kant opkomen. Toen ik vanuit mijn raam de ontwikkeling zag en de webcam in de buurt checkte, wist ik dat ik eropuit moest. Ik had al eerder een mooi veld gezien en snel reed ik daarheen. Ik kreeg slechts enkele minuten om te fotograferen voordat de bui losbarstte.

Waterval – Een precisieopname in IJsland

Tijdens mijn bezoek aan IJsland wilde ik een gedetailleerde foto maken van een van de meest iconische watervallen. Het was een uitdaging vanwege de timing: het water moest perfect verdeeld zijn over de foto en het licht moest ook ideaal zijn. Op print komt deze foto echt tot leven.

Venetië – Een gedenkwaardige opname tijdens een fotoreis

Tijdens een fotoreis die ik begeleidde, had ik zelden tijd om zelf te fotograferen. Deze foto in Venetië is een van de weinige die ik heb gemaakt. Afgezien van het feit dat het een prachtige opname is, herinnert het me aan enkele schitterende en gezellige dagen.

Ameland – Een grijze dag met een gouden moment

Tijdens het verkennen van locaties voor het fotoweekend op Ameland, was ik samen met mijn beste vriend op pad. Het weer was grijs en saai, maar af en toe brak er een streepje zon door. Ik stond hoog op de duinen en zag in de verte weer een zonnige opklaring aankomen. Ik wachtte op het perfecte moment om de foto te maken.

Typisch herfst – Een mistige ochtend vol kleurenpracht

Het was herfst, en de voorspellingen gaven aan dat er een lichte mist zou zijn, mogelijk met prachtige kleuren in de lucht. Vroeg op pad, maakte ik al enkele andere foto’s. Terwijl ik wat rondliep, begon de zon langzaam op te komen en kon ik deze foto vastleggen.

In de wolken – Een onverwachte ontdekking boven de wolken

Tijdens een bezoek aan mijn ouders was het weer grijs en regenachtig. Niettemin wilden we de grens over naar Slovenië voor een wandeling. Onderweg reden we over een bergpas en langzaam stegen we boven de wolken uit. Het waaide hard en af en toe klaarde het op, waardoor we de omliggende bergen konden zien. Het adembenemende landschap veranderde snel.

Oerbos – Een verstilde plek van natuurlijke schoonheid

Al lang was ik op zoek naar een bosgebied dat weinig verandering had ondergaan in de loop der jaren. Tijdens mijn zoektocht kwam ik hier, waar een lichte mist hing. De bladeren begonnen langzaam van de bomen te vallen, en de opmerkelijke vorm van een specifieke boom dwong me ertoe er een foto van te maken.

Heidebloei – De pracht van een bloeiend landschap

De heide bloeide weer prachtig deze zomer! Vroeg opstaan was het waard toen ik op locatie arriveerde. De zon kwam langzaam op, waardoor de kleuren van het veld nog intenser naar voren kwamen. Een geweldige start van de dag!

Open de gallerij hieronder voor alle foto’s 

Wil je tijdens een workshop alles leren over  fotografie?

Neem gerust contact op!

Wat voor apparatuur gebruik ik voor landschapsfotografie? Lees het in deze blog

Wil je meer leren over fotografie? 

Kijk naar een van mijn workshops.

Herfst op de Veluwe

Op zoek naar wanddecoratie? 

neem een kijkje op mijn prints pagina.

Molen van Harderwijk in de avond met reflectie