Landschapsfotografie in Slovenië

Michael je bent gek!

Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen als ik samen met iemand op pad ga om foto’s te maken. Mijn favoriete vraag is, toen ik iemand meenam de bergen in: “Michael waarom gaat alles omhoog?! “

Over het algemeen ben ik in mijn eentje op pad om foto’s te maken, want degene die meegaat staat net zoals ik in de kou of regen. Ik heb het er graag voor over, want over het algemeen is het trotseren van deze weersomstandigheden de moeite waard. De plekken waar ik mensen mee naar toe neem zijn soms lastig te bereiken, maar geven wel een prachtig uitzicht. Combineer dat met bijzondere weersomstandigheden en ik ben een gelukkige fotograaf. Fotograferen bij 25 graden en strakblauwe lucht is voor mij niks aan.

Landschapsfotografie in Slovenië

In het bijzonder wil ik hieronder over de keer vertellen dat ik met mijn moeder op pad ging naar Slovenië met als doel daar te gaan overnachten in een hutje hoog op een berg.

Het was half oktober toen we rond 9:00 uur in de ochtend vanuit Oostenrijk in de auto stapten richting Slovenië. We hadden prima weer en we liepen samen stevig door. Het eerste stukje was ongeveer 5 kilometer en verliep redelijk vlak. Vervolgens werd het toch allemaal een stuk steiler waardoor we soms met handen en voeten naar boven moesten. Gelukkig kwamen we vlak daarna aan bij het hutje waar we zouden overnachten. Stromend water, elektriciteit was er niet en het was ook inmiddels al echt koud geworden. Dus dat beloofde wat voor de nacht. We lieten wat spullen achter en klommen naar de richel omhoog waar ik mijn foto’s van een prachtige zonsondergang kon maken. Het werd inmiddels nog kouder en op die hoogte lag er ook nog eens sneeuw en ijs. In het donker, met onze hoofdlampjes op, begonnen weer met de afdaling naar de hut toen ik plots uitgleed op een stuk ijs en wat meters naar beneden gleed tegen een enorm rotsblok aan. Gelukkig niks aan de hand en we konden nog verder. Na een drankje om op te warmen besloten we om te gaan slapen. Maar ja, hoe? Met alle lagen kleding aan die we konden bedenken. Muts, sjaal, handschoenen en 4 dekens waren net genoeg om warm te blijven. Nadat ik vroeg in de ochtend de zonsopkomst had gefotografeerd genoten we van een lekker ontbijt, namelijk bevroren brood. Hierna begonnen we aan de afdaling, deze liep over een oude gletsjer met stenen zo scherp als messen. Uitgeput van de zes uur durende klim van de vorige dag, de koude en korte nacht en de zware afdaling kwamen we uitgeput, maar voldaan bij de auto aan.

Dit is slechts een voorbeeld van wat er gebeurt als je met mij op pad gaat en je mij laat kiezen waar we heen gaan. Dit soort uitdagingen doe ik nooit alleen, want dat is veel te gevaarlijk. Ik hou van de extremen van de natuur en maak daarin graag mijn foto’s, maar bij dit soort uitstapjes neem ik altijd iemand mee. Hieronder nog enkele tips en tricks voor het fotograferen in de bergen.

Klik op de afbeelding hieronder om de hele galerij te openen van foto’s die zijn gemaakt in Slovenië

Avontuur in de bergen in het Triglav park
Bergwandeling triglav national park Slovenie

 

Landschapsfotografie in Slovenië: tips en tricks voor het perfecte plaatje

 

Als je van fotografie houdt en van avontuur, dan is fotograferen in de bergen misschien wel de ideale combinatie voor jou. De bergen bieden prachtige landschappen, imposante pieken en adembenemende uitzichten. Hieronder vind je enkele tips en tricks voor het perfecte plaatje tijdens het fotograferen in de bergen.

  1. Kies de juiste uitrusting. Het is belangrijk om de juiste uitrusting te hebben als je de bergen in gaat. Een stevige rugzak, goede wandelschoenen en warme kleding zijn onmisbaar. Maar ook voor je fotografie-uitrusting geldt: hoe beter de uitrusting, hoe beter het resultaat. Investeer in een goede camera en een stevige statief.
  2. Plan je tocht. Het is belangrijk om te weten wanneer je op pad gaat en hoe je route eruit ziet. Bedenk van tevoren waar je wilt fotograferen en wat voor soort licht je daar verwacht. Hierdoor kun je beter voorbereid zijn en de juiste instellingen voor je camera kiezen.
  3. Kies het juiste licht. Het licht in de bergen kan snel veranderen, dus zorg ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Het beste licht is vaak in de ochtend of de late middag, als de zon laag aan de hemel staat. Ook bewolking kan een geweldig effect geven op je foto’s.
  4. Gebruik je omgeving. Gebruik de bergen en de natuur om je foto’s interessanter te maken. Zoek naar bijzondere details, zoals een waterval of een bergrivier, en probeer deze in beeld te brengen. Ook kun je ervoor kiezen om mensen in beeld te brengen voor een menselijke dimensie.

 

Fotograferen in Slovenië: ontdek het prachtige landschap

 

Slovenië is een prachtig land, vol met groene bergen, kristalheldere meren en imposante bergtoppen. Het is een paradijs voor de fotograaf en het perfecte land om te verkennen met je camera. Hieronder vind je enkele tips voor het fotograferen in Slovenië.

  1. Verken de Julian Alpen. De Julian Alpen zijn een prachtige bergketen in Slovenië en zijn zeker een bezoek waard als je van fotografie houdt. Het gebied bekend om zijn adembenemende uitzichten en de ongerepte natuur. Maak een wandeling door het gebied en zoek naar de beste uitzichten en interessante details om in beeld te brengen.
  1. Bezoek de meren van Bled en Bohinj. De meren van Bled en Bohinj zijn twee prachtige meren in Slovenië en zijn perfect voor landschapsfotografie. Probeer de meren vast te leggen met de bergen op de achtergrond en speel met het licht en de reflecties op het water.
  2. Ga op zoek naar tradities. Slovenië staat bekend om zijn rijke tradities en cultuur. Zoek naar dorpen en steden met bijzondere architectuur en probeer deze in beeld te brengen. Ook kun je op zoek gaan naar de traditionele klederdracht en andere culturele aspecten om in beeld te brengen.
  3. Plan je trip. Slovenië is een klein land, dus het is mogelijk om veel verschillende locaties in één trip te bezoeken. Plan je trip zorgvuldig en zorg ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent voor het beste licht.

In conclusie biedt fotograferen in de bergen en in Slovenië talloze mogelijkheden voor het vastleggen van prachtige beelden. Investeer in goede uitrusting, plan je trip en zoek naar interessante onderwerpen om in beeld te brengen. Veel succes en plezier tijdens het fotograferen!

Wil je tijdens een workshop alles leren over fotograferen in de bergen?

Neem gerust contact op!

Wat voor apparatuur gebruik ik voor mijn landschapsfotografie?

Alpenglow op Dobratch kärnten

workshops

Herfst op de Veluwe

Prints

bergen in oostenrijk