Mijn persoonlijk favoriete landschapsfoto’s van 2022

Misschien was het je al opgevallen. Op Instagram geen top 9 van mij. Vaak kan je dat laten maken door een aparte app die kijkt welke foto’s de meeste likes hebben gehad en aan de hand daarvan de 9 foto’s uitzoekt. Zelf kijk ik daar anders naar. Ik fotografeer omdat ik iets moois zie en wat mij aanspreekt in plaats van wat het algoritme op Instagram bevalt. Daarom deel ik hier graag mijn persoonlijke top 10. (Klik op de foto om de galerij te openen)

Een top 10 samenstellen is enorm lastig! Vroeger kon ik uren bezig zijn om met prints een serie te maken die bij elkaar past. Nu gebeurt dat veel digitaal. Maar ja, kies je voor een foto wat voor het oog er mooi uitziet of een foto met een verhaal.

Michael Kamp aan het werk profielfoto

De eerste foto die er voor mij uitsprint is Drought. Ik heb deze gemaakt in April van 2022 en hij heeft zelfs bij een expositie gehangen in Schotland dit jaar. De titel zegt het eigenlijk al wel. Deze foto laat de droogte zien en past daarom erg goed in het visueel maken van klimaatverandering.

De 2de foto is er een die ik heb gemaakt in de polder. De rode en blauwe kleuren voor een mooi contrast met elkaar. Het is een foto zonder speciaal verhaal maar de foto zelf biedt ruimte om er zelf van alles bij te kunnen bedenken.

De 3de foto is even totaal wat anders. Nieuw perspectief is de titel van de foto en de foto laat je direct nadenken over wat je nou eigenlijk ziet. Ik was op vakantie in Portugal en tijdens het wandelen in Lissabon kwam ik een modern gebouw tegen, een paar bewakers ervoor en vooral veel bordjes dat je geen foto’s mocht maken. Maar dat was immers voor het grote deel in het midden. Na even vragen aan een bewaker mocht ik hier wel een foto van maken. En wat het is… Dat laat ik aan jou over.

De 4de foto is toch wel een typisch Nederlands plaatje. Er zou mist komen en ik had besloten om eerst bij het water en weilanden de zonsopkomst te bekijken. Het bleek een van de mooiste ochtenden van 2022 te zijn en de mist bleef mooie dingen doen in combinatie met het zonlicht. Eerst werd alles een warme gouden gloed en later toen de mist was opgelost op het veld kon ik door het bos in om de zonnen harpen te fotograferen.

De 5de foto is een detailfoto. Op een computerscherm zie je niet ieder detail maar nadat ik hem had afgedrukt is het een van mijn favoriete foto’s geworden. De foto heb ik gemaakt in Oostenrijk waar er wat hoger in de bergen nog genoeg sneeuw lag. De textuur en vorm maken het voor mij een perfecte foto om aan de muur te hangen.

De 6de foto heeft de titel: Afraid of time. Het was een mistige ochtend en voor dit bos wist ik dat ik dichte mist nodig zou hebben, het was alsof ik in een sprookje liep. De bomen op deze locatie waren prachtig en totaal anders dan wat je in de rest van Nederland ziet. De mist bleef lang hangen en gelukkig had ik de tijd dat ik nog lang kon fotograferen. Aan het einde van de ochtend kwam ik deze boom tegen en ik wist meteen dat ik hier een foto van wou maken. Het was een lastige omgeving om in te werken en veel ruimte kreeg ik ook niet van de omliggende bomen. Maar ik ben enorm blij met het resultaat!

De 7de foto is gemaakt op de Veluwe vlak bij huis. De bladeren waren aan het verkleuren en weer doet de mist mooie dingen. De drukke achtergrond veranderede in een zachte gloed en de berkenboom kwam daardoor mooi naar voren. De eerste zonnenstralen op de boom maakt de foto voor mij af.

De 8ste foto is ‘ochtends vroeg gemaakt bij het water. Er hing wat mist wat ervoor zorgde dat je de overkant van het water niet kon zien. Een stukje terug hadden een paar mensen genoten van een ochtenduik. Gelukkig hoefde ik er niet in en kon ik genieten van de prachtige serene ochtend.

De 9de Deze foto is begin december gemaakt bij de wadden. Een prachtige plek voor fotografie en iedere keer weer anders. Het getij maar ook het weer spelen een grote rol hier en vlak voordat ik de foto had gemaakt begon het enrom te hagelen. Ik moest mijn apperatuur beschermen tegen de hagelstenen en in korte tijd was ik zelf doorweekt. Maar gelukkig is mijn camera droog gebleven zodat ik deze foto kon maken.

en de laatste foto heeft de titel branding. Ik heb deze foto gemaalt in portugal vanaf het strand in de wintermaanden. De golven van de Atlantiche oceaan zijn hoog en beuken met veel geweld tegen de rotsen vand de kust

Open de gallerij hieronder voor alle foto’s 

Wil je tijdens een workshop alles leren over  fotografie?

Neem gerust contact op!

Wat voor apparatuur gebruik ik voor landschapsfotografie? Lees het in deze blog

workshops

Herfst op de Veluwe

Prints

Bosfoto print van oude boom in de mist