Mist filter

Een mist filter voor landschapsfotografie? Ja het kan echt! Een mist filter wordt doorgaans gebruikt bij trouwerijen en dan voornamelijk onder de videografen. Met dit filter creëer je een zachte waas in het beeld, waardoor het er cinematisch uit komt te zien. Maar wat gebeurt er als je hem meeneemt naar buiten, de bossen in? Bij landschapsfotografen heb ik een mist filter eigenlijk nooit gezien terwijl we allemaal heel graag op pad gaan als het wat mistig is buiten om een sprookjes achtig effect te creëren, maar is zo’n filter nou wat?

Mist filter
mist filter voor de camera

Hoe werkt een black mist filter?

Black mist filters werken door het licht op een unieke manier te verspreiden. Het filter bevat kleine deeltjes die het licht diffuus weergeven, waardoor fel licht zachter wordt en schaduwen minder hard overkomen. Het resultaat is een gebalanceerde en atmosferische look, zonder dat details in de foto verloren gaan.

Mist filter voor landschapsfotografie

Ik ben de afgelopen tijd op pad gegaan met het filter om te kijken of het iets is om toe te voegen aan je fotografie arsenaal. Wat doet het nou echt? Zijn er bijeffecten en krijg je last van een kleurzweem? Hiervoor ben ik tijdens verschillende omstandigheden naar buiten gegaan. Zonder mist, met een beetje nevel, en ook tijdens mistige ochtenden.

Hoe gebruik je een mist filter?

Ik heb twee mist filters van K&F die ik in de filterhouder kan schuiven. Eigenlijk een heel simpel systeem net als andere filters. Hiernaast een voorbeeld daarvan:

Mist filters in praktijk

De filters heb ik gebruikt in de bossen op de Veluwe en ik ben voornamelijk nieuwsgierig geweest naar het effect in het bos. De foto’s die je ziet zijn gemaakt in combinatie met een polarisatie filter. Dit filter zorgt ervoor dat je de reflectie van de bladeren weg kan halen en heeft dus geen effect op de hoeveelheid mist of de waas die je ziet.

Om een foto te maken met een mist filter ga ik te werk zoals bij ieder andere foto. Ik zoek naar een compositie, stel handmatig scherp en werk natuurlijk vanaf een statief. Daarna ga ik bezig met filters. Ik heb de filter set van K&F en doe daarbij eerst mijn polarisatie filter ervoor en draai naar de gewenste sterkte. Als dat alles staat ga ik kijken naar de mist filter. Ik heb twee sterktes gebruikt; ¼ en een ½ sterkte filter waarbij je wel duidelijk een verschil ziet. De ¼ filter is mooi subtiel en is daarom mijn persoonlijk favoriet.

Hieronder wat voorbeelden:

1/4 sterkte

Black mist filter

1/2 sterkte

Mist filter

1/4 sterkte

landschapsfotografie op de Veluwe
1/4 sterkte
Mist filter

Het filter werkt dus erg krachtig en dat zie je terug bij de hooglichten boven de bomen, iets wat ik persoonlijk wat minder mooi vind; je oog wordt getrokken door licht en hierdoor creëer je daar een grotere lichtvlek dan dat er eigenlijk al was.

Ga je verder inzoomen, dan wordt het effect ineens een stuk prettiger. De aandacht gaat naar de boom en de achtergrond wordt mooi rustig.

Hieronder drie foto’s naast elkaar met en zonder filter:

Als het wat klein is op je scherm kan je ook even op de foto klikken:

Kan je een mist filter nabootsen in Photoshop?

Het korte antwoord: Ja! En daarom denk ik ook dat het filter nog niet zo populair is. De professionele fotografen creëren het dromerige effect na die tijd in de beeldbewerking via een trucje. Iets wat ik zelf ook doe en als ik heel eerlijk ben ook blijf doen, maar het filter vind ik wel een waardevolle toevoeging in de filtertas. Zeker als je niet van de nabewerking bent of alleen de basishandelingen wilt doen in de nabewerking.

Oude boom in het bos

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland