Nas voor fotografen

Na een aantal jaren bezig te zijn geweest met fotografie, heb ik een aanzienlijk archief opgebouwd. Ik was altijd al bezig met het maken van back-ups, maar nu ben ik op een punt beland waarop het niet meer in de cloud past, noch op losse harde schijven. En dat is nog niet alles; ik heb wel eens meegemaakt dat een schijf niet meer werkte en ik niet meer bij mijn bestanden kon komen. Gelukkig maakte ik toen twee back-ups. Dus precies dezelfde bestanden stonden op twee aparte schijven, voor het geval er een kapot zou gaan. Als dat gebeurt trouwens, kun je in negen van de tien gevallen de bestanden alsnog terughalen. Ik werk regelmatig samen met CoComp, die ik iedereen kan aanraden als je problemen hebt met je computer of opslag.

Maar hoe pak ik het nu aan?

Wanneer ik een fotoshoot doe, worden de beelden in de camera al opgeslagen op twee aparte SD-kaartjes. Vanaf daar zet ik ze over naar mijn computer. In de computer heb ik een speciale schijf geïnstalleerd die automatisch bestanden naar de cloud stuurt. Dus dan heb ik van die shoot al vier kopieën. Nu is dat wellicht overdreven, en moet ik de SD-kaartjes in de camera weer gebruiken voor andere shoots. Ik zorg er altijd voor dat ik minimaal twee back-ups heb van bestanden en het liefst op verschillende locaties. Af en toe maak ik dus ook een back-up op een losse schijf die ik buitenshuis bewaar. Als laatste heb ik nog de massa-opslag waar alles samenkomt: de NAS-server. Dit is een apparaat waar je meerdere grote harde schijven in kunt plaatsen en ook kunt uitbreiden. Op dit moment heb ik er twee schijven in die een kopie van elkaar maken, voor het geval er een kapot gaat. Back-up op back-up. Ik gebruik de NAS niet om vanaf te werken wanneer ik buitenshuis ben, maar meer voor de lange termijn opslag. Mocht ik toch bij de bestanden willen, kan ik er gewoon vanaf een afstand bij.

infrarood fotografie in het zwart wit

Waarom een NAS voor fotografen?

Als gepassioneerde fotograaf weet je hoe belangrijk het is om je waardevolle foto’s te bewaren en te beschermen. Een NAS (Network Attached Storage) kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fotografie-arsenaal. Het biedt niet alleen een veilige opslagplaats voor je afbeeldingen, maar kan ook je workflow verbeteren en je creatieve proces optimaliseren.

De Voordelen van een NAS voor Fotografen

Een NAS stelt je in staat om al je foto’s centraal op één plek op te slaan, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot je hele portfolio. Met de juiste NAS-oplossing kun je profiteren van:

  1. Veilige Opslag

Met een NAS heb je controle over je gegevens. Het biedt redundante opslagmogelijkheden zoals RAID-configuraties, waardoor je foto’s veilig worden bewaard en beschermd tegen dataverlies.

  1. Toegankelijkheid en Snelheid

De mogelijkheid om je foto’s overal en altijd te kunnen benaderen is essentieel voor een moderne fotograaf. Een NAS stelt je in staat om vanaf verschillende apparaten eenvoudig toegang te krijgen tot je bestanden, terwijl de hoge overdrachtssnelheden zorgen voor een vlotte workflow.

  1. Geavanceerde Functionaliteiten

Sommige NAS-systemen bieden geavanceerde functies zoals automatische back-ups, versiebeheer en zelfs AI-ondersteunde organisatie van je foto’s. Deze functionaliteiten kunnen je helpen om efficiënter te werken en meer tijd te besteden aan het vastleggen van prachtige beelden.

Het Kiezen van de Juiste NAS

Bij het selecteren van de juiste NAS-oplossing is het essentieel om rekening te houden met factoren zoals opslagcapaciteit, snelheid, betrouwbaarheid en extra functies die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van een fotograaf. Hiervoor kan je advies vragen bij bijvoorbeeld Coolblue.

Conclusie

Een NAS kan een onschatbare investering zijn voor elke fotograaf die op zoek is naar een veilige, toegankelijke en efficiënte manier om hun fotografiebestanden te beheren. Het verbetert niet alleen de opslag en bescherming van je foto’s, maar kan ook je workflow optimaliseren en bijdragen aan een naadloze creatieve ervaring.

Kies verstandig en ontdek de mogelijkheden die een NAS biedt voor het verbeteren van je fotografische reis. Met de juiste NAS-oplossing kan je je concentreren op wat echt belangrijk is: het vastleggen van adembenemende momenten door je lens.

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland