Panoramafotografie

Panoramafoto’s vormen een prachtige manier om de uitgestrektheid van een landschap vast te leggen. Of je nu een adembenemend uitzicht op een bergketen wilt vastleggen of een panoramische foto van een stad bij zonsondergang wilt maken, het maken van panoramafoto’s is altijd erg leuk om te doen. In dit artikel zullen we de stappen bespreken over hoe je zelf panoramafoto’s kunt maken.

Panorama foto van ijsschotsen

Wat is een panoramafoto?

Een panoramafoto is een foto die veel in de breedte laat zien. Het bestaat uit meerdere samengevoegde foto’s waardoor je een weids uitzicht krijgt.

Essentiële apparatuur voor panoramafotografie

Om hoogwaardige panoramafoto’s te maken heb je bepaalde apparatuur nodig. Dit omvat niet alleen een goede camera, maar ook een statief voor stabiliteit en eventueel een afstandsbediening voor het vermijden van trillingen.

Om een foto te maken heb je natuurlijk een camera nodig. De camera hoeft niet persé de beste te zijn, maar het is wel handig als de camera een schroefdraad heeft waardoor je hem goed kan vastmaken aan een statief. Mocht je wel op zoek zijn naar de beste camera voor landschapsfotografie dan kan je die in deze blog vinden.

De lens die je voor de camera hebt is natuurlijk ook erg belangrijk. Hoeveel mm de lens heeft maakt eigenlijk niet veel uit. De kwaliteit van de lens is natuurlijk wel van invloed op de uiteindelijke foto. Er zijn verschillende lenzen beschikbaar voor landschapsfotografie en deze kan je allemaal gebruiken.

Een statief is noodzakelijk voor een professionele panoramafoto. Statieven zijn er in alle soorten en maten, maar het is erg belangrijk dat hij goed stevig is om mee werken. Let er wel op dat je de camera er verticaal op moet kunnen monteren voor het beste resultaat.

Een afstandsbediening is niet noodzakelijk om te hebben voor een geslaagde panoramafoto. Wel is het handig om te voorkomen dat je camera gaat trillen als je de foto maakt. Een ander trucje is om de zelfontspanner te gebruiken, waardoor de camera eerst een paar seconden tot rust komt voordat hij de foto maakt.

Fotograferen en reizen op IJsland

Het kiezen van de juiste locatie

De locatie is een cruciaal aspect van panoramafotografie. Zorg dat de ondergrond vlak is en dat de camera waterpas staat, hierdoor voorkom je dat de foto schuin afloopt. Bij voorkeur is de locatie uit de wind zodat niks de camera kan laten trillen. Tijdens de fotografie workshops, die ik geef, zie ik regelmatig bewogen foto’s door bijvoorbeeld een camerariem die wappert in de wind waardoor de camera gaat trillen.

Het instellen van je camera

Hierbij gaan we dieper in op het aanpassen van de camera-instellingen voor panoramische opnamen. Om het meest uit je camera te halen en om zoveel mogelijk detail te krijgen, in de panoramafoto, moet je de camera verticaal (portretstand) op het statief bevestigen en zorgen dat je deze vrij kunt roteren van links naar rechts. De instellingen van de camera zijn afhankelijk van de omgeving waarin je fotografeert en hoeveel licht er aanwezig is. Doorgaans kan je de instellingen gebruiken die je voor een enkele landschapsfoto ook zou gebruiken.

Het vastleggen van de panoramafoto

De daadwerkelijke opname van een panoramafoto vereist bepaalde technieken, zoals het overlappen van frames voor naadloze samenvoeging en het handhaven van een consistente belichting zijn essentieel voor een geslaagde foto.

Als je de camera instellingen goed hebt dan kan je de eerste foto’s maken. Omdat je meerdere foto’s gaat maken raad ik je aan om eerst een hand te fotograferen, zodat je weet waar de panorama reeks start en eindigt om verwarring tijdens de beeldbewerking te voorkomen. Bepaal eerst wat je precies wilt fotograferen en of er onderwerpen zijn aan de rand van de foto die je op de foto wilt hebben. Tijdens het samenvoegen van de foto’s in de beeldbewerking zal namelijk een deel worden afgesneden van de hoeken waardoor je deze onderwerpen misschien zal verliezen. Daarom is het aan te raden om de foto breder te maken dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Zorg dat je de camera op de M stand (manuele stand) hebt staan en de focus vast zet, dus ook op handmatig. De lens kan je inzoomen naar de afstand die je mooi vindt, maar let op dat je deze niet aanpast tijdens het maken van de panoramafoto.

Begin aan de linker- of rechterkant van de reeks foto’s die je wilt maken en maak het eerste beeld. Verplaats de camera minimaal en zorg dat je minimaal 30% van het vorige beeld nog kan zien op de 2de foto die je gaat maken. Ook dit is tijdens de nabewerking belangrijk. Doe hetzelfde met de 3de foto en de daarop volgende foto’s totdat je alle foto’s hebt gemaakt die je wil hebben.

Beginnen met landschapsfotografie

Het nabewerken van panoramabeelden

Na het vastleggen van de foto’s is het essentieel om ze samen te voegen met behulp van geschikte software. Nu je foto’s hebt gemaakt kan je ze gaan samenvoegen tot een panoramafoto. Er zijn verschillende programma’s die dit kunnen doen maar voor deze uitleg gebruik ik Lightroom. Importeer de foto’s in het bewerkingsprogramma en selecteer alle foto’s uit de panoramareeks die je wilt samenvoegen. Druk op rechtermuisknop en kies foto’s samenvoegen, vervolgens op samenvoegen als panorama en vanaf daar kan je enkele instellingen kiezen over hoe de foto moet worden samengevoegd. Als je die keuze hebt gemaakt druk je op samenvoegen en zal de computer even nodig hebben om de foto’s samen te voegen. De uiteindelijke samengevoegde foto kan gewoon bewerken zoals een normale landschapsfoto.

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland