Grijsfilters en grijsverloopfilters

Als je geïnteresseerd bent in fotografie, dan heb je vast wel eens van grijsfilters en grijsverloopfilters gehoord. Deze filters zijn essentieel voor het maken van professionele foto’s. Ze helpen je om de belichting van je foto’s te controleren en geven je meer creatieve mogelijkheden. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over grijsfilters en grijsverloopfilters.

Grijsverloopfilters en landschapsfotografie

Filters zijn een essentieel onderdeel in mijn fotografie. Ik gebruik ze regelmatig, op het strand maar ook hoog in de bergen. Voornamelijk de grijsverloopfilter gebruik ik vaak. Ik heb daar meerdere versies van. De een heeft een harde overgang van licht naar donker en de ander een zacht verloop. En je raadt het al zo kan je ze vaak ook terugvinden in camera winkels. Hard en zacht verloop grijsfilters. Beide gebruik ik ongeveer even vaak en soms combineer ik ze ook. Waarschijnlijk als je dit leest heb je het zelf wel eens meegemaakt. Een prachtige lucht maar de voorgrond is heel donker. Of de voorgrond is goed belicht maar de lucht is overbelicht. Deze filters zorgen ervoor dat je het beeld weer in balans kan maken door bijvoorbeeld het donkere deel van het filter voor de lichte lucht te plaatsen. Zelf heb ik mijn filters individueel gekocht, maar ze zijn ook in sets te bestellen zoals hieronder.

 

Foto's maken in de duinen
Grijsverloopfilters en grijsfilters

Wil je alles leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Lees wat voor apparatuur ik gebruik voor landschapsfotografie

Waarom zou je grijsverloopfilters gebruiken?

Grijsverloopfilters worden vaak gebruikt in landschapsfotografie om de belichting van de lucht te verminderen en zo de details in de lucht te behouden, terwijl de onderkant van de foto correct belicht blijft. Dit is vooral handig bij het fotograferen van landschappen met een grote helderheidsvariatie, zoals bijvoorbeeld tijdens een zonsopgang of zonsondergang.

Door het gebruik van grijsverloopfilters kun je een betere belichting van de lucht en de omgeving bereiken, wat resulteert in een evenwichtige foto met meer details en een betere sfeer.

Michael Kamp aan het werk profielfoto

Hoe gebruik je grijsverloopfilters?

Het gebruik van grijsverloopfilters is niet moeilijk, maar het vereist wel enige oefening en ervaring om het correct toe te passen. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je grijsverloopfilters kunt gebruiken.

 

  1. Plaats het filter in de houder van de lens. Zorg ervoor dat het filter zich in de juiste positie bevindt, zodat het gekleurde deel zich bovenaan bevindt en het transparante deel zich onderaan bevindt.
  2. Stel de belichting in op de juiste waarde voor de onderkant van de foto. Dit kan gedaan worden door het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde aan te passen.
  3. Richt de camera op het landschap en maak een testopname. Bekijk de testopname op het scherm van de camera om te zien of de belichting van de lucht te helder of te donker is.
  4. Pas het filter aan om de belichting van de lucht te verminderen. Dit kan gedaan worden door het filter naar boven of naar beneden te bewegen, afhankelijk van de compositie van de foto.
  5. Maak de uiteindelijke opname en bekijk deze op het scherm van de camera om te zien of de belichting in evenwicht is. Als de belichting niet goed is, pas het filter dan aan en maak een nieuwe opname.
  6. Vergeet niet om het filter te verwijderen als je klaar bent met het maken van de foto. Anders kan het filter ongewenste effecten veroorzaken in de rest van de foto.
Apparatuur van een landschapsfotograaf

Welk grijsverloopfilter moet je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten grijsverloopfilters beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte grijsverloopfilters.

  • Hard verloop: Dit filter heeft een scherpe overgang tussen het gekleurde en het transparante deel van het filter. Het wordt gebruikt bij landschappen met een duidelijke horizon, zoals bijvoorbeeld bij een zonsondergang.
  • Zacht verloop: Dit filter heeft een geleidelijke overgang tussen het gekleurde en het transparante deel van het filter. Het wordt gebruikt bij landschappen met een onscherpe horizon, zoals bijvoorbeeld bij een landschap met bergen.
  • Reverse verloop: Dit filter heeft een omgekeerd verloop, waarbij het gekleurde deel van het filter in het midden van het filter zit en geleidelijk overgaat in een transparant deel. Het wordt gebruikt bij landschappen met een heldere lucht nabij de horizon, zoals bijvoorbeeld bij een zonsopgang.
  • Variabel verloop: Dit filter heeft een instelbare overgang tussen het gekleurde en het transparante deel van het filter. Het wordt gebruikt bij landschappen waarbij de belichting snel verandert, zoals bijvoorbeeld bij wolken.

Bekijk alle grijsverloopfilters bij CameraNU en Kamera-Express

Conclusie

Grijsverloopfilters zijn een essentieel hulpmiddel voor landschapsfotografen die op zoek zijn naar de perfecte belichting voor hun foto’s. Door het gebruik van grijsverloopfilters kun je een evenwichtige belichting bereiken, wat resulteert in foto’s met meer details en een betere sfeer.

Er zijn verschillende soorten grijsverloopfilters beschikbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Door het juiste filter te kiezen en het correct toe te passen, kun je de kwaliteit van je landschapsfoto’s aanzienlijk verbeteren.

Probeer zelf eens te experimenteren met grijsverloopfilters om te zien hoe het de kwaliteit van je landschapsfoto’s kan verbeteren. Hopelijk heb je veel aan deze tips gehad en als je nog vragen hebt, mag je mij altijd een berichtje sturen.

Wat voor filters gebruik ik als landschapsfotograaf?

Nu het wat duidelijker is geworden wat voor filters er zijn wil ik je graag vertellen wat voor filters ik zelf gebruik en waarom. Van de hierboven genoemde filters gebruik ik zelf de ND filter. Ook wel grijsfilter genoemd. De polarisatie filter en verschillende soorten grijsverloop filters. Deze neem ik altijd mee omdat je nooit weet in wat voor situatie je ze kan gebruiken. Eerder schreef ik al over een filtersysteem. Dit zijn systemen die ervoor zorgen dat je meerdere filters voor elkaar kan schuiven zonder dat je kwaliteit verlies krijgt. Er bestaan tegenwoordig ook magnetische filtersets waarbij je filters ervoor kan hangen en ze automatisch vast klikken. Erg handig dus!

Hieronder een lijstje met de filters, houder en opbergtas die ik gebruik.

De tas: Benro FB100M2 Filter bag

De houder: Benro FH100M2

Verloopringen:

De filters

Ik heb deze filters zelf bij elkaar gezocht door te kijken naar wat ik zelf nodig zou hebben als fotograaf en wat past bij mijn stijl. Ook zijn er verschillende standaard sets beschikbaar die erg goed zijn.

Hieronder enkele voorbeelden:

Pro set

Backpackers set

Master set

Als je nog aanvullingen hebt of je wil meer weten over filters in landschapsfotografie? Stuur mij gerust een berichtje.

workshops

Wil je meer leren over fotografie? Neem een kijkje op mijn workshop pagina voor meer informatie.

Herfst op de Veluwe

Prints

Op zoek naar wanddecoratie? Kijk op mijn prints pagina voor al mijn unieke prints.

herfst in de bergen SLovenië