Blog

Welkom op mijn blogpagina. Hier zal ik regelmatig nieuwe berichten plaatsen over van alles wat met fotografie en mijn werk te maken heeft. Suggesties of vragen? Neem gerust contact op!

 

Wat voor apparatuur gebruik ik?

 

Hieronder kan je alles terugvinden over de apparatuur die ik gebruik tijdens het fotograferen en tijdens het geven van workshops. Overal staan linkjes bij dus als je meer wilt weten over een specifiek product kan je het beste even op de link zelf klikken in het oranje voor meer informatie

Tijdens de workshops die ik geef krijg ik regelmatig de vraag wat voor apparatuur ik gebruik en waar je de apparatuur het beste kan bestellen. Voor diegene die een workshop hebben gevolgd over lange sluitertijden; HIER kan je het filter terugvinden waarmee we gewerkt hebben tijdens de workshop. Indien er nog vragen zijn, dan hoor ik die natuurlijk graag. Deze filters zijn perfect voor het ontdekken van ND filters zonder dat je een hele set hoeft aan te schaffen of hoge kosten maakt.

Mijn camerabody is de Canon 5DSR en de lenzen die ik erbij gebruik zijn de Canon 16-35 F4, de Canon 24-70 2.8 II en de Sigma 100-400. Het heeft voor mij lang geduurd voordat ik deze setup bij elkaar heb verzameld vanwege de prijs maar het glas van de lens voor de camera bepaald een heel groot deel van de kwaliteit van de foto. Voorheen fotografeerde ik met een standaard meegeleverde lens, maar in vergelijk met de professionele lenzen, zoals de 24-70 2.8 II is het met een meegeleverde lens alsof je door een lege pot jam fotografeert.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe ik dit allemaal meeneem. Ik heb een 50 liter camera/ hiking rugzak van Naneu. Hierin passen al mijn camera spullen, maar ook spullen voor onderweg zoals bijvoorbeeld een EHBO set, handschoenen, extra kleding, eten en drinken.

Als accessoires kan ik een statief van kingJoy aanraden en filters van Berno. Deze heb je misschien al wel een keer voorbij zien komen op een foto achter de schermen als ik op pad ben. Deze filters zorgen ervoor dat ik bijvoorbeeld kan fotograferen tijdens zonsondergang zonder dat de lucht puur wit wordt of de voorgrond zwart. Het is eigenlijk een soort zonnebril terwijl de kleuren zo blijven zoals ze zijn. Hieronder een lijstje met de filters, houder en opbergtas die ik gebruik.

De tas: Benro FB100M2 Filter bag

De houder: Benro FH100M2

Verloopringen:

De filters

Daarnaast neem ik goede beschermende kleding mee omdat het belangrijk is om goed warm te blijven. Vooral als ik in het donker terugloop of voor de momenten dat het weer ineens omslaat en er een koude wind opsteekt. Vooral mijn handen moeten warm blijven, want als mijn handen te koud worden dan heb ik geen gevoel meer in mijn handen en dan kan ik dus geen foto’s meer maken. Gelukkig heb ik daar nu speciale fotografie handschoenen voor van That Heat Company. Een geweldig product voor fotografen welke ik iedereen kan aanbevelen.

Thuis heb ik voor de nabewerking een goede computer staan met een speciaal beeldscherm. Hierdoor worden de kleuren exact weergegeven zoals ze zijn op een print en de weergave op internet. Het speciale beeldscherm is dus erg belangrijk voor mijn eindproduct en de fine art prints!

Ik hoop dat het zo duidelijker is geworden wat voor fotografiespullen ik gebruik. Natuurlijkkan je mij een berichtje sturen, via mijn site, als je hier nog vragen over hebt.

Afval in de natuur

Iets wat ik niet graag tegenkom is afval in de natuur tijdens het fotograferen. De foto van hiernaast is van dit voorjaar toen ik in Portugal was. Toen ik besloot van de hoge rotsen naar het strand te klimmen zag ik enorm veel afval. Enorm zonde van de mooie natuur! Vaak als ik wat afval zie neem ik dat graag weer mee terug zodat het in ieder geval niet rondzwerft. Maar in dit geval lag er zoveel dat ik lang niet alles kon meenemen. Ook waren de golven enorm hoog en moest ik oppassen op het getij. Na het maken van mijn foto’s op het strand ben ik weer met de extra spullen naar boven geklommen. Toch heeft het mij aan het denken gezet. Hoe komt het dat er zoveel afval ligt? Het kan immers overal van over de hele wereld zijn. Mensen die niet netjes met hun spullen omgaan of is het de marketing van grote bedrijven die ervoor zorgen dat we meer plastic gebruiken? Mijn tip voor als je graag in de natuur bent, neem een extra tasje mee en kijk eens hoeveel jij tegenkomt. Wandelen in een schone omgeving is toch een stuk mooier! 

 

Fotograferen in de bergen

Iets wat ik erg graag doe is wandelen en fotograferen in de bergen. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat de bergen voor mij één grote speeltuin is waar je van alles kan beleven. Van prachtige rivieren in het dal tot fantastische uitzichten op grote hoogtes. Een stuk avontuur komt daar zeker bij kijken, want ik ga ook graag naar plekken die moeilijker te bereiken zijn. In Nederland kan je vrijwel overal komen met de auto en door een stukje te lopen. Misschien wel in slecht weer of kou, maar een grote inspanning vergt het vaak niet. Dit is in de bergen wel anders! Zeker op grote hoogte, wanneer ik vanaf de top van een berg de zonsondergang wil vastleggen, komt daar veel bij kijken. Het komt regelmatig voor dat ik gedeeltelijk of helemaal moet omrijden naar een locatie. Hierna volgt vaak een lange wandeling omhoog met zware rugzak (waarover meer is te lezen in een ander artikel ) Ook het weer is alles bepalend en kan erg snel veranderen. Het is niet altijd te zien wat voor weer er nadert, omdat er andere bergen voor zitten. Tevens kan het weer in de bergen zomaar omslaan. Hierdoor kan het zijn dat, vlak voor zonsondergang, er ineens een wolk rond de top komt te hangen waardoor je niks meer ziet. Helaas is mij dat ook weleens overkomen. Ik moet dan in het donker en zonder foto’s weer terug naar huis. Als er dan dichte mist is ontstaan of het is gaan sneeuwen, dan is het pad soms erg lastig te vinden. Maar als ik boven sta en de omstandigheden zijn goed………. dan is het gevoel onbeschrijfelijk! Dan is de klim naar boven met een zware rugzak echt de moeite waard geweest voor mij.

Niet alleen het fotograferen op grote hoogtes laat mijn fotografie hart sneller kloppen. Ook fotografeer ik graag watervallen en mooie bergmeren. Op deze plekken zijn er weer andere dingen waar ik op moet letten tijdens het fotograferen. Want hoe maak ik een mooie compositie en hoe zorg ik ervoor dat niet alles onder de spray van de waterval komt? Vaak sta ik niet direct bij de waterval zelf, maar er net iets vanaf. Hierdoor kan ik nog wat voorgrond en omgeving meenemen in de foto, waardoor ik een mooie compositie krijg. Door mijn camera kan ik dingen laten zien die de meeste mensen niet zien, zoals een weerspiegeling in een meer of alpenglow hoog in de bergen, waardoor mijn foto’s soms net een schilderij lijken.

Er zijn zat mensen die mij voor gek verklaren. Waarom zou je zo vroeg je wekker zetten of uren in de bergen lopen met de kans dat je geen enkele foto maakt? Mijn antwoord is daarop vrij simpel. Ik hou van het avontuur en de uitdaging. Natuurlijk zit er ook een risico aan door in het donker, in de kou en misschien tijdens slechte weersomstandigheden op pad te gaan, maar ook dat is voor mij avontuur! Natuurlijk neem ik geen onnodige risico’s en let ik op mijn veiligheid.

 

Eind examenwerk

In dit artikel wil ik graag wat meer vertellen over fotoshoots. Voor mijn fotografie opleiding heb ik onlangs, als onderdeel van mijn examen, een eindserie moeten inleveren met het thema ‘heet’. Een thema waarmee je veel kanten op kunt en waardoor ik heb besloten om twee concepten te maken en dan later te kijken welke serie ik wil inleveren.

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde

Het eerste concept ging over een actueel onderwerp, namelijk over klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Zelf zie ik de invloed van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde regelmatig. Al vanaf jongs af en namen mijn ouders mij mee de bergen in en bezocht ik de gletsjers in de Alpen. Deze zag ik de afgelopen jaren helaas langzaamaan verdwijnen. Iets wat ik enorm zonde vind! Maar ook in Nederland merken we steeds vaker de gevolgen, want de droogte zorgt voor grote problemen.

Hot skin

Concept twee heb ik de titel “Hot skin” gegeven. Met deze serie wil ik de kijker een ander perspectief geven op het lichaam. We kijken tenslotte allemaal dagelijks in de spiegel, maar bij deze foto’s moet je toch even nadenken over wat je precies ziet. Doormiddel van een soort modder wil ik de illusie geven dat de huid scheurt en breekbaar is. Ik wil mensen laten zien dat ieder lichaam mooi is op zijn of haar eigen manier. Misschien herken je deze laatste zin van een andere serie die ik heb gemaakt. Deze foto’s staan op mijn projecten pagina.

De fotoshoot

Uiteindelijk heb ik gekozen voor concept twee. Deze serie kon ik maken in de studio en met een model die ik al vaker heb gefotografeerd. Ideaal dus! We hadden afgesproken op een zaterdag ochtend om de eindserie te gaan maken. Ik was al eerder in de studio om te zorgen dat alles klaarstond voor de eerste foto’s. Even een kop koffie en we konden beginnen. Het model kwam met een vriendin en we hadden al snel veel lol.

De foto’s die jullie zien hiernaast zijn in zwart wit omgezet. Maar in werkelijkheid was het model een soort Hulk in het groen. Doordat ik vooraf alles had klaargezet en had bedacht welke poses ik nodig had waren we snel klaar. De studio is gelegen in de binnenstad van Amersfoort, dus een lekkere lunch was zo gehaald. Na de lunch zijn we nog veder gegaan met andere foto’s. Vaak komen de ideeën vanzelf en kijk ik even aan wat het model wil. Hier zijn we nog een tijd mee doorgegaan en voordat we het wisten was het alweer tegen de avond.  Dit soort dagen zijn voor mij het leukste! Omdat het niet in opdracht is kan ik nog wat nieuwe dingen uitproberen en is het altijd uit heel gezelligheid. Wil je meer foto’s zien of zelf ook dit soort foto’s laten maken? Kijk dan even onder het kopje shoots op mijn website.

London

Afgelopen week ben ik even naar London geweest. Hier heb ik kunnen genieten van de prachtige architectuur en cultuur. Zoals jullie wel weten hou ik enorm van reizen en ben dan ook regelmatig in het buitenland te vinden. Dit jaar ben ik naar Portugal, Italië, Slovenië, Oostenrijk en de Uk geweest. Iets wat niet veel mensen mij na zullen doen in zo’n korte tijd. Maar ook hier in Nederland ben ik veel onderweg. Zo kan ik een avond op het Wad doorbrengen maar ook een paar dagen in zeeland. Financieel kan dat best prijzig zijn allemaal. Maar omdat mijn ouders in Oostenrijk wonen kan ik daar makkelijk heen. Vaak combineer ik dat met fotografie. Ook ga ik niet in de reguliere vakanties weg en kijk ik graag naar korting sites. Zo ook deze keer. Via een busreis kon ik een dag doorbrengen in London voor het geld waar de meeste mensen voor uit eten zullen gaan. Beide erg leuk! Maar mijn keuze valt dan toch snel op een reis ergens heen. Omdat het allemaal zo goedkoop kan heb je bijvoorbeeld geen luxe slaap plek onderweg, iets wat ik na deze reis toch meer zal waarderen. Ik had gekozen om op te stappen in Breda rond 11 uur in de avond en via België zouden we in Frankrijk met de boot over naar Dover. We kwamen bij de douane van Frankrijk aan rond een uur of 2 in de nacht. Nadat de Uk uit de EU is gestapt worden alles paspoorten goed gecontroleerd. Dus dat betekende dat we daar nog wel even stonden. Slapen is praktisch onmogelijk maar je kan wel vanaf de boot de zonsopkomst zien. Vervolgens kon ik de krijtrotsen al in de verte zien en kon de reis vervolgd worden. Rond 8.00 stonden we in het centrum van London net iets voorbij de Big Ben. Echt een plan had ik niet voor fotografie, wel had ik vooraf locaties gezocht die eventueel interessant zijn. Zo kon ik enkele bezienswaardigheden bezoeken en ondertussen even kijken of ik in de buurt was van een mooie locatie voor fotografie. De architectuur in London is prachtig. Zowel de oude als de nieuwe gebouwen zijn erg indrukwekkend, ook vind ik de mensen erg aardig en beleefd. Toen we aankwamen had ik wel een bak koffie nodig. Pinnen lukte niet in die zaak en later kwamen we er achter wat er mis ging. Maar de koffie konden we meenemen voor niks. Superaardig! Later kwamen we erachter dat je pinnen buiten Europa moet aanzetten in de ING-bank. De koffie kwam nog van pas want ik heb die dag bijna 20 km gelopen! Begin van de avond werden we weer opgehaald door de bus. Op naar Nederland. We konden vrij vroeg met de boot mee en even testen of de zeebenen nog werkten na een lange dag lopen. Na wat eten was ik zo moe dat ik bijna op de tafel in slaap viel. Toen we aankwamen in Frankrijk was het nog een paar uur rijden naar Nederland. Maar omdat we al om 3.00 in de nacht in Breda waren reden er nog helemaal geen treinen. Dus toch maar een stukje verder gereden met de bus naar Utrecht waar we dan eindelijk de eerste trein konden pakken naar huis. Intensief is het allemaal wel maar je kan zo wel wat zien en beleven! Hiernaast enkele foto’s van mijn dag in London. Klik op de foto om de hele galerij te openen. De foto’s zijn gemaakt met mijn Canon 5DSR, Canon 24-70 2.8 II en mijn Tamron 100-400

Bedrijfsfotografie 

Veel mensen zullen mij kennen als landschapsfotograaf maar daarnaast ben ik ook veel voor bedrijven aan het fotograferen. Zowel in de studio als op locatie. De opdrachten die ik doe zijn erg divers. Zo kan ik de ene keer bedrijfsportretten maken en de andere keer producten fotograferen in de studio. Ik werk samen met Studio033 in Amersfoort waar ik dan ook vaak te vinden ben. Hier heb ik eerder mijn stage gedaan voor mijn fotografie opleiding en nu assisteer ik nog regelmatig bij opdrachten. Maar ik kom hier niet alleen voor de studio. Hier maakt Thomas Thijssen ook graag zijn kunst waar ik ook met veel bewondering naar kan kijken. Voor hem heb ik al meerdere video’s gemaakt en een mooie foto gemaakt voor in het AD
Het leuke van dit werk is dat je op veel plekken komt en van alles ziet. Van het fotograferen voor Glory tot aan een mooie opdracht in België. Dus niet alleen in landschappen kan ik mijn avontuur vinden! Indien er een opdracht op locatie moet gebeuren kan ik ook de studio mee nemen op locatie en daar bijvoorbeeld zakelijke portretten maken of een sfeerimpressie. Dit biedt veel flexibiliteit en zorgt altijd voor een mooi resultaat. Er is dus veel mogelijk! Ben jij op zoek naar zakelijke foto’s? Stuur mij dan even een berichtje! 

architectuur

Zoals jullie misschien al eens eerder voorbij hebben zien komen fotografeer ik de laatste tijd ook steeds meer architectuur. In het artikel van Portugal kwam het al even aan bod maar hier wou ik nog even iets uitgebreider op ingaan. Het voelt voor mij heel natuurlijk om langs gebouwen te lopen en dit soort vormen en lijnen te zien. Onlangs ben ik ermee begonnen om dat ook te gaan fotograferen. Normaal voor een landschapsfoto ben ik toch meer afhankelijk van het weer of een locatie die moeilijk te bereiken is. Of voor een fotoshoot waarbij ik mooie foto’s maak voor iemand en ik let op de kleinste details. Maar dit is anders. Ik vind het leuk om mensen letterlijk een nieuw perspectief te laten zien van de betonnen jungle van de stad. De gebouwen die we dachten zo goed te kennen herken je ineens niet meer terug in een foto. Vaak loop je eraan voorbij maar er zitten echt kunstwerken in verholen. De moderne gebouwen fotografeer ik het liefst, maar ook de oude delen van de stad kan je van alles vinden. Vaak fotografeer ik maar een klein deel van het gebouw waardoor de omgeving niet veel uitmaakt.. Klik op de foto hiernaast om alle foto’s te zien. In de toekomst zal ik dus vaker tijdens een wandeling in de stad mijn camera mee nemen.

Portugal

 

Eind februari ben ik een paar dagen weggeweest naar Lissabon Portugal. Hier heb ik lekker vakantie gehouden maar ook heb ik er mooie foto’s kunnen maken. Even totaal wat anders dan wat ik normaalgesproken doe. De eerste 2 dagen heb ik veel architectuur gefotografeerd, ik hou erg van het lijnspel en de abstractie die eruit kan voorkomen. Voor deze foto’s ben ik een behoorlijke tijd op pad geweest omdat ze best nog wel uit elkaar liggen. Maar dat zorgde er ook weer voor dat ik tussendoor mooie foto’s heb kunnen maken die ik normaalgesproken niet had gezien. Ook ben ik bij een natuurgebied geweest net buiten Lissabon genaamd Sintra. Dit kan ik iedereen aanbevelen die in de omgeving op vakantie gaat. De omgeving is prachtig en er staan mooie kastelen en paleizen. Het openbaarvervoer is perfect geregeld en buiten het toeristenseizoen is het niet te druk. Hier ben ik naar verschillende plekken geweest en genoten van de prachtige tuinen die daar zijn aangelegd. Maar ik moest en zal nog even naar de zee. Dus een van de laatste dagen ben ik met de trein en bus naar een vuurtoren gegaan. Het was bewolkt en er hing iets mist. Deze combinatie zorgde ervoor dat de foto’s er anders uitzien als dat alle toeristen daar maken. Ook ben ik iets verderop nog naar een strandje gelopen waar ik het geweld van de golven helemaal kon ervaren. De golven waren hoog en het was simpelweg genieten! Precies wat ik nodig had. Een van deze foto’s zal binnenkort ook verschijnen als fine art print op mijn prints pagina. Doormiddel van de verkoop van deze prints kan ik deze mooie reizen maken.

Zeeland

 

De laatste dagen van het oude jaar was ik te vinden op het strand in Zeeland. Persoonlijk vind ik dat een van de mooiste gebieden voor fotografie. Het strand daar is erg divers en behoorlijk breed op sommige plekken. Iets wat je niet overal ziet. Dichter bij huis (Harderwijk) zijn er ook wel strandjes maar lang niet met zoveel mogelijkheden en diversiteit als in Zeeland. De eerste dag was er een behoorlijke wind en amper contrast in de lucht. Hierdoor moest ik kijken naar de vormen en lijnen van het strand terwijl ik bijna omvergeblazen werd door de harde wind. Even uitwaaien kan je het wel noemen! Gelukkig had ik een hotel geboekt vlak bij het strand waardoor ik de volgende dag bij zonsopkomst zo weer het strand kon opwandelen. Al op de kamer zag ik dat de lucht mooi zou kleuren. Het ontbijt was net op en direct daarna naar het strand gegaan. De kleuren waren prachtig en een warm welkom na een lange tijd van grijs weer. Ik denk dat het geheel ongeveer een half uur duurde waar ik enorm van heb genoten! Hiernaast meerdere foto’s van dit uitstapje.

“Michael… je bent gek!“

 

Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen als ik samen met iemand op pad ga om foto’s te maken. Mijn favoriete vraag is, toen ik iemand meenam de bergen in: “Michael waarom gaat alles omhoog?! “

Over het algemeen ben ik in mijn eentje op pad om foto’s te maken, want degene die meegaat staat net zoals ik in de kou of regen. Ik heb het er graag voor over, want over het algemeen is het trotseren van deze weersomstandigheden de moeite waard. De plekken waar ik mensen mee naar toe neem zijn soms lastig te bereiken, maar geven wel een prachtig uitzicht. Combineer dat met bijzondere weersomstandigheden en ik ben een gelukkige fotograaf. Fotograferen bij 25 graden en strakblauwe lucht is voor mij niks aan.

In het bijzonder wil ik hieronder over de keer vertellen dat ik met mijn moeder op pad ging naar Slovenië met als doel daar te gaan overnachten in een hutje hoog op een berg.

Het was half oktober toen we rond 9:00 uur in de ochtend vanuit Oostenrijk in de auto stapten richting Slovenië. We hadden prima weer en we liepen samen stevig door. Het eerste stukje was ongeveer 5 kilometer en verliep redelijk vlak. Vervolgens werd het toch allemaal een stuk steiler waardoor we soms met handen en voeten naar boven moesten. Gelukkig kwamen we vlak daarna aan bij het hutje waar we zouden overnachten. Stromend water, elektriciteit was er niet en het was ook inmiddels al echt koud geworden. Dus dat beloofde wat voor de nacht. We lieten wat spullen achter en klommen naar de richel omhoog waar ik mijn foto’s van een prachtige zonsondergang kon maken. Het werd inmiddels nog kouder en op die hoogte lag er ook nog eens sneeuw en ijs. In het donker, met onze hoofdlampjes op, begonnen weer met de afdaling naar de hut toen ik plots uitgleed op een stuk ijs en wat meters naar beneden gleed tegen een enorm rotsblok aan. Gelukkig niks aan de hand en we konden nog verder. Na een drankje om op te warmen besloten we om te gaan slapen. Maar ja, hoe? Met alle lagen kleding aan die we konden bedenken. Muts, sjaal, handschoenen en 4 dekens waren net genoeg om warm te blijven. Nadat ik vroeg in de ochtend de zonsopkomst had gefotografeerd genoten we van een lekker ontbijt, namelijk  bevroren brood. Hierna begonnen we aan de afdaling, deze liep over een oude gletsjer met stenen zo scherp als messen. Uitgeput van de zes uur durende klim van de vorige dag, de koude en korte nacht en de zware afdaling kwamen we uitgeput, maar voldaan bij de auto aan.

Dit is slechts een voorbeeld van wat er gebeurt als je met mij op pad gaat en je mij laat kiezen waar we heen gaan. Dit soort uitdagingen doe ik nooit alleen, want dat is veel te gevaarlijk. Ik hou van de extremen van de natuur en maak daarin graag mijn foto’s, maar bij dit soort uitstapjes neem ik altijd iemand mee.

Hiernaast enkele foto’s van dit fantastische avontuur.

Waarom fotografeer ik het liefst in de herfst?

 
De herfst is een magisch seizoen waarin van alles gebeurt. De bladeren van de bomen verkleuren wat een prachtig kleuren pallet geeft voor fotografie, maar ook de mist in de herfst kan mooie dingen doen. De dagen worden korter wat goed nieuws is voor een landschapsfotograaf, want tijdens zonsondergang, maar vooral tijdens de zonsopkomst is het licht het mooist voor fotografie. Even iets langer in bed kunnen liggen is dan geen straf. Tijdens de herfst staat de wekker vaak rond 6.00, maar in de zomer komt de zon nog eerder op en dat betekent dus dat ik vroeg op pad moet. Omdat de kleur van het blad aan de bomen zo snel veranderen wil ik zo vaak mogelijk op pad zijn en hou ik het weer goed in de gaten. Vooral in de herfst is er vaak mist vroeg in de ochtend. Mist kan ervoor zorgen dat een landschap wat voorheen druk en chaotisch was ineens minimalistisch wordt. Iets waar ik erg van hou! Ook in het buitenland is het dan feest voor mij want vaak kleuren de bomen daar tegelijk waardoor je het gevoel hebt alsof je in een schilderij loopt. Ik hoor je denken…maar waarom de andere seizoenen niet? De winter is vaak somber en grijs zonder blad aan de bomen. Wat ook nieuwe mogelijkheden geeft, maar helemaal mijn ding is het niet. Prima om te fotograferen bij de kust of een klein watertje, maar het bos zal je mij niet snel zien. Ook is het gure weer niet altijd even lekker om in te werken. De lente brengt vaak al meer warmte met zich mee. De bladeren komen aan de bomen en het wordt allemaal een stuk aangenamer om foto’s te maken. Maar de kleuren van de herfst begin ik dan vaak al te missen. En als laatst de zomer. Vaak blauwe luchten en de natuur helemaal groen en chaotisch. Een pittige regenbui in de zomer kan ik wel erg waarderen! De mooie dreigende luchten is iets waar ik erg van hou en graag op de foto zet. Perfect voor een mooi dramatisch landschap. Vaak gebruik ik de zomer dan ook om nieuwe locaties te zoeken en aanpassingen te doen aan mijn website en natuurlijk ga ik ook graag op vakantie!

Hoe maak ik nou eigenlijk mijn foto’s?

Die vraag krijg ik vaak. Voordat ik een foto maak heb ik al een globaal beeld van wat ik wil gaan fotograferen. Dit kan een week van te voren zijn maar ook jaren. Daarna begint het onderzoek naar de locatie en het bijhouden van de weersvoorspellingen. Voor deze foto’s was droog zomer weer nodig. Het weer is jammer genoeg niet te plannen vandaar dat ik tijdens een onverwachte dag vrij heb ik Be Maud Photography gebeld om te vragen of ze mee wilde gaan als gezelschap. Vervolgens begint het pakken van de benodigde spullen en kleding. Vaak fotografeer ik in de koude omstandigheden dus dikke en warme kleding is een must. De rit naar de locatie hou ik het weer nauwlettend in de gaten. Wat doen de wolken en de zon? Dit is allesbepalend voor een geslaagde foto, omdat we naar het wad gingen wist ik dat het een modderige boel zou worden. Wat ook te zien is op de foto’s…
Op locatie zoek ik naar een mooie voorgrond waardoor je als kijker blijft hangen in de foto. Dit is een lastig klusje maar word altijd beloont als ik de juiste compositie heb gevonden. Ik zet mijn statief neer, stel de camera in en ik gebruik filters zodat de lucht niet overbelicht wordt. Na het maken van de foto begint de weg naar huis. Vaak in het donker met een zware tas en vies apparatuur. Thuis maak ik direct een back up en word alles klaargemaakt voor de volgende keer.