Blog

Welkom op mijn blogpagina. Hier zal ik regelmatig nieuwe berichten plaatsen over van alles wat met fotografie en mijn werk te maken heeft. Suggesties of vragen? Neem gerust contact op!

 

Waarom fotografeer ik het liefst in de herfst?

 
De herfst is een magisch seizoen waarin van alles gebeurt. De bladeren van de bomen verkleuren wat een prachtig kleuren pallet geeft voor fotografie, maar ook de mist in de herfst kan mooie dingen doen. De dagen worden korter wat goed nieuws is voor een landschapsfotograaf, want tijdens zonsondergang, maar vooral tijdens de zonsopkomst is het licht het mooist voor fotografie. Even iets langer in bed kunnen liggen is dan geen straf. Tijdens de herfst staat de wekker vaak rond 6.00, maar in de zomer komt de zon nog eerder op en dat betekent dus dat ik vroeg op pad moet. Omdat de kleur van het blad aan de bomen zo snel veranderen wil ik zo vaak mogelijk op pad zijn en hou ik het weer goed in de gaten. Vooral in de herfst is er vaak mist vroeg in de ochtend. Mist kan ervoor zorgen dat een landschap wat voorheen druk en chaotisch was ineens minimalistisch wordt. Iets waar ik erg van hou! Ook in het buitenland is het dan feest voor mij want vaak kleuren de bomen daar tegelijk waardoor je het gevoel hebt alsof je in een schilderij loopt. Ik hoor je denken…maar waarom de andere seizoenen niet? De winter is vaak somber en grijs zonder blad aan de bomen. Wat ook nieuwe mogelijkheden geeft, maar helemaal mijn ding is het niet. Prima om te fotograferen bij de kust of een klein watertje, maar het bos zal je mij niet snel zien. Ook is het gure weer niet altijd even lekker om in te werken. De lente brengt vaak al meer warmte met zich mee. De bladeren komen aan de bomen en het wordt allemaal een stuk aangenamer om foto’s te maken. Maar de kleuren van de herfst begin ik dan vaak al te missen. En als laatst de zomer. Vaak blauwe luchten en de natuur helemaal groen en chaotisch. Een pittige regenbui in de zomer kan ik wel erg waarderen! De mooie dreigende luchten is iets waar ik erg van hou en graag op de foto zet. Perfect voor een mooi dramatisch landschap. Vaak gebruik ik de zomer dan ook om nieuwe locaties te zoeken en aanpassingen te doen aan mijn website en natuurlijk ga ik ook graag op vakantie!

Hoe maak ik nou eigenlijk mijn foto’s?

 
Die vraag krijg ik vaak. Voordat ik een foto maak heb ik al een globaal beeld van wat ik wil gaan fotograferen. Dit kan een week van te voren zijn maar ook jaren. Daarna begint het onderzoek naar de locatie en het bijhouden van de weersvoorspellingen. Voor deze foto’s was droog zomer weer nodig. Het weer is jammer genoeg niet te plannen vandaar dat ik tijdens een onverwachte dag vrij heb ik Maud gebeld om te vragen of ze mee wilde gaan als gezelschap. Vervolgens begint het pakken van de benodigde spullen en kleding. Vaak fotografeer ik in de koude omstandigheden dus dikke en warme kleding is een must. De rit naar de locatie hou ik het weer nauwlettend in de gaten. Wat doen de wolken en de zon? Dit is allesbepalend voor een geslaagde foto, omdat we naar het wad gingen wist ik dat het een modderige boel zou worden. Wat ook te zien is op de foto’s…
Op locatie zoek ik naar een mooie voorgrond waardoor je als kijker blijft hangen in de foto. Dit is een lastig klusje maar word altijd beloont als ik de juiste compositie heb gevonden. Ik zet mijn statief neer, stel de camera in en ik gebruik filters zodat de lucht niet overbelicht wordt. Na het maken van de foto begint de weg naar huis. Vaak in het donker met een zware tas en vies apparatuur. Thuis maak ik direct een back up en word alles klaargemaakt voor de volgende keer.