Landschapsfotografie op de Veluwe

Zoals jullie misschien al weten woon ik op de Veluwe en ben hier ook opgegroeid. Al van jongs af aan kom ik in de bossen en hierdoor ken ik de omgeving goed. Eerst als klein jongetje om hutten te bouwen en later ging ik steeds vaker met de camera de bossen in. Toen ik nog geen auto had ging ik lopend of op de fiets naar het bos en later had ik zelfs de luxe van een elektrische fiets, zodat ik vanaf ’t Harde naar Heerde kon door het landgoed de Dellen. Hier heb ik ook veel ervaring opgedaan met wildlife fotografie. Nog steeds trek ik regelmatig de bossen in om te wandelen en fotograferen.

Boom in het gouden ochtend licht met mist op de veluwe

Wildlife fotografie op de Veluwe

Ik doe het tegenwoordig eigenlijk niet meer… wildlife fotografie, maar de Veluwe is een prachtige plek om wild te zien van alle soorten en maten. Met wat ervaring weet je de plekken zo te vinden. Natuurlijk moet je vroeg op, zodat je in alle rust het bos in kan zonder dat er andere mensen zijn die het wild verstoren. Vroeger ging ik dus met de fiets op pad en dat werkte erg goed! Door het netwerk van fietspaden door de bossen kon ik mijzelf snel verplaatsen en diep in het bos komen. Hierdoor zag ik regelmatig wild zoals edelherten, wilde zwijnen met biggetjes, konijnen en vossen. Ook de wolf kan je weer na lange tijd vinden op de Veluwe. Ik zie daar genoeg sporen van als ik aan het wandelen ben, maar pas één keer heb ik hem echt gezien tijdens een workshop landschapsfotografie op de heide. Tijdens zonsondergang stonden we op de laatste locatie toen we in de verte de wolf met een boog om ons heen zagen lopen. Prachtig!

Wildlife fotografie op de Veluwe van een wild zwijn
Stijger in het Veluwemeer

Landschapsfotografie op de Veluwe bij het Veluwemeer en Wolderwijd

Veel mensen denken dat de Veluwe alleen uit bossen bestaat, maar er hoort ook nog een stuk water bij, namelijk het Veluwemeer en het Wolderwijd. Hier ga ik ook graag foto’s maken. Ieder jaargetijde is weer anders en als je een mooi voorgrondelement kan vinden is er altijd wel een foto te maken. Er zijn genoeg paaltjes, stijgers, stenen en bootjes te vinden.

Landschapsfotografie in de bossen van de Veluwe

Ik ga graag wandelen in de bossen hier in de omgeving. Het is leuk afwisselend en je kan er van alles vinden, van stuifzanden tot heidevelden. Vooral in de herfst ben ik veel in het bos te vinden als de bladeren verkleuren. In een andere blog schrijf ik hoe ik in de herfst fotografeer. Na al die jaren blijf ik nieuwe plekken ontdekken en leer ik steeds beter de verborgen pareltjes te vinden hier op de Veluwe. Op de bekende plekken voor landschapsfotografie, zoals het Speulderbos, het bos met de dansende bomen, zal je mij niet zo snel zien. Ik ken bossen die net zo mooi als het Speulderbos, maar die een stuk rustiger zijn. Iets wat meer mijn voorkeur heeft als landschapsfotograaf.

Beste locaties voor landschapsfotografie op de Veluwe

Er zijn genoeg locaties om te fotograferen en het hangt er maar net af waar je naar op zoek bent. Zo zijn er prachtige heidevelden die bloeien in de zomer en in de herfst natuurlijk het  Speulderbos. Wat ik kan aanraden is om op Google Earth de Veluwe te doorzoeken naar de locatie die bij jou past!

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland