Fotograferen in de bergen

Iets wat ik erg graag doe is wandelen en fotograferen in de bergen. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat de bergen voor mij één grote speeltuin is waar je van alles kan beleven. Van prachtige rivieren in het dal tot fantastische uitzichten op grote hoogtes. Een stuk avontuur komt daar zeker bij kijken, want ik ga ook graag naar plekken die moeilijker te bereiken zijn. In Nederland kan je vrijwel overal komen met de auto en door een stukje te lopen. Misschien wel in slecht weer of kou, maar een grote inspanning vergt het vaak niet. Dit is in de bergen wel anders! 

Zonsondergang in de bergen

Zonsondergang fotograferen in de bergen

Zeker op grote hoogte, wanneer ik vanaf de top van een berg de zonsondergang wil vastleggen, komt daar veel bij kijken. Het komt regelmatig voor dat ik gedeeltelijk of helemaal moet omrijden naar een locatie. Hierna volgt vaak een lange wandeling omhoog met zware rugzak (waarover meer is te lezen in een ander artikel ) Ook het weer is alles bepalend en kan erg snel veranderen. Het is niet altijd te zien wat voor weer er nadert, omdat er andere bergen voor zitten. Tevens kan het weer in de bergen zomaar omslaan. Hierdoor kan het zijn dat, vlak voor zonsondergang, er ineens een wolk rond de top komt te hangen waardoor je niks meer ziet. Helaas is mij dat ook weleens overkomen. Ik moet dan in het donker en zonder foto’s weer terug naar huis. Als er dan dichte mist is ontstaan of het is gaan sneeuwen, dan is het pad soms erg lastig te vinden. Maar als ik boven sta en de omstandigheden zijn goed………. dan is het gevoel onbeschrijfelijk! Dan is de klim naar boven met een zware rugzak echt de moeite waard geweest voor mij.

Waterval foto print

Watervallen en bergmeren fotograferen

Niet alleen het fotograferen op grote hoogtes laat mijn fotografie hart sneller kloppen. Ook fotografeer ik graag watervallen en mooie bergmeren. Op deze plekken zijn er weer andere dingen waar ik op moet letten tijdens het fotograferen. Want hoe maak ik een mooie compositie en hoe zorg ik ervoor dat niet alles onder de spray van de waterval komt? Vaak sta ik niet direct bij de waterval zelf, maar er net iets vanaf. Hierdoor kan ik nog wat voorgrond en omgeving meenemen in de foto, waardoor ik een mooie compositie krijg. Door mijn camera kan ik dingen laten zien die de meeste mensen niet zien, zoals een weerspiegeling in een meer of alpenglow hoog in de bergen, waardoor mijn foto’s soms net een schilderij lijken.
Er zijn zat mensen die mij voor gek verklaren. Waarom zou je zo vroeg je wekker zetten of uren in de bergen lopen met de kans dat je geen enkele foto maakt? Mijn antwoord is daarop vrij simpel. Ik hou van het avontuur en de uitdaging. Natuurlijk zit er ook een risico aan door in het donker, in de kou en misschien tijdens slechte weersomstandigheden op pad te gaan, maar ook dat is voor mij avontuur! Natuurlijk neem ik geen onnodige risico’s en let ik op mijn veiligheid.

Fotograferen in de bergen: Tips en tricks voor mooie landschapsfoto’s

De bergen bieden een spectaculaire achtergrond voor foto’s. Of je nu een amateur- of professionele fotograaf bent. Het nemen van foto’s in de bergen brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en technieken kun je adembenemende landschapsfoto’s maken. Hier zijn enkele tips en tricks voor het fotograferen in de bergen:

  1. Plan je reis en zoek uit wanneer de beste fotografie-omstandigheden zijn. Overweeg bijvoorbeeld het tijdstip van de dag, weersomstandigheden en het seizoen.
  2. Kies de juiste uitrusting. Een stevig statief is noodzakelijk om heldere, scherpe beelden te maken. Bovendien is een polarisatie filter nuttig voor het verminderen van reflecties op het water en het verbeteren van de kleuren in de lucht.
  3. Gebruik de regels van de derden. Dit betekent dat je lijnen moet gebruiken in je composities om de aandacht van de kijker naar het onderwerp te leiden. Dit geldt vooral voor bergachtige landschappen, waar je kunt spelen met de achtergrond, de voorgrond en de horizon.
  4. Experimenteer met verschillende perspectieven. Fotografeer niet alleen vanuit één hoek, maar probeer ook unieke perspectieven te vinden, zoals vanuit een hoger standpunt of vanuit een laag standpunt.
  5. Speel met scherptediepte. Gebruik een kleine diafragmaopening om het hele landschap scherp te fotograferen en de aandacht op het onderwerp te vestigen.
  6. Gebruik de juiste belichting. In de bergen kan het licht snel veranderen, dus zorg dat je altijd het juiste ISO-niveau, sluitertijd en diafragma instelt.
  7. Denk aan de details. Zoek naar kleine elementen in het landschap, zoals bloemen, beekjes of rotsen, die je op een interessante manier in je foto’s kunt opnemen.
  8. Kijk vooraf goed naar het weer en de voorspellingen. Het weer kan in de bergen erg veranderlijk zijn.

Fotograferen in de bergen is een geweldige manier om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Door deze tips en tricks te gebruiken, kun je adembenemende landschapsfoto’s maken die de herinnering aan je avontuur voor altijd levendig houden.

 

zwart wit foto van de bergen in Slovenie

Wil je tijdens een workshop alles leren over fotograferen in de bergen?

Neem gerust contact op!

Wat voor apparatuur gebruik ik voor mijn landschapsfotografie?

Alpenglow op Dobratch kärnten

workshops

Herfst op de Veluwe

Prints

bergen in oostenrijk