Fotograferen in de herfst

De herfst is een magisch seizoen waarin van alles gebeurt. De bladeren van de bomen verkleuren wat een prachtig kleuren pallet geeft voor fotografie, maar ook de mist in de herfst kan mooie dingen doen. De dagen worden korter wat goed nieuws is voor een landschapsfotograaf, want tijdens zonsondergang, maar vooral tijdens de zonsopkomst is het licht het mooist voor fotografie. Even iets langer in bed kunnen liggen is dan geen straf. Tijdens de herfst staat de wekker vaak rond 6.00, maar in de zomer komt de zon nog eerder op en dat betekent dus dat ik vroeg op pad moet. Omdat de kleur van de bladeren aan de bomen zo snel veranderen wil ik zo vaak mogelijk op pad zijn en hou ik de weerberichten goed in de gaten. Vooral in de herfst is er vaak mist vroeg in de ochtend. Mist kan ervoor zorgen dat een landschap wat voorheen druk en chaotisch was ineens minimalistisch wordt. Iets waar ik erg van hou! Ook in het buitenland is het dan feest voor mij want vaak kleuren de bomen daar tegelijk waardoor je het gevoel hebt alsof je in een schilderij loopt. Ik hoor je denken…maar waarom de andere seizoenen niet? De winter is vaak somber en grijs zonder blad aan de bomen. Wat ook nieuwe mogelijkheden geeft, maar helemaal mijn ding is het niet. Prima om te fotograferen bij de kust of een klein watertje, maar in het bos zal je mij niet snel zien. Ook is het gure weer niet altijd even lekker om in te werken. De lente brengt vaak al meer warmte met zich mee. De bladeren komen aan de bomen en het wordt allemaal een stuk aangenamer om foto’s te maken. Maar de kleuren van de herfst begin ik dan vaak al te missen. En als laatste de zomer. Vaak blauwe luchten en de natuur helemaal groen en chaotisch. Een pittige regenbui in de zomer kan ik wel erg waarderen! De mooie dreigende luchten is iets waar ik erg van hou en graag op de foto zet. Perfect voor een mooi dramatisch landschap. Vaak gebruik ik de zomer dan ook om nieuwe locaties te zoeken en aanpassingen te doen aan mijn website en natuurlijk ga ik ook graag op vakantie!

Herfst op de Veluwe
Zonsopkomst op de veluwe

Herfstfoto’s

Herfst is een prachtig seizoen vol met kleurrijke bladeren. Het is de perfecte tijd om de camera te pakken en mooie herfstfoto’s te maken. Of je nu een professional of amateurfotograaf bent, de herfst biedt eindeloze mogelijkheden om unieke en prachtige beelden te creëren.

Een van de belangrijkste dingen bij het maken van herfstfoto’s is het vinden van de juiste locatie. Zoek naar plaatsen met rijke herfstkleuren, zoals bossen, parken of tuinen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het licht tijdens het fotograferen, vooral bij het vastleggen van de felle kleuren van de bladeren. Overweeg om foto’s te maken in de vroege ochtend of juist rond zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is.

Ook accessoires kunnen bijdragen aan het maken van spectaculaire herfstfoto’s. Overweeg bijvoorbeeld om een polarisatiefilter te gebruiken om reflecties te verminderen en de kleuren van de bladeren te versterken. Een goed statief is een must! Dit zorgt er niet alleen voor dat je bewegingsonscherpte kan voorkomen, maar ook dat je bewuster gaat kijken naar je uitsnede. Zo kan je net het irritante storende takje uit beeld houden.

In het bos kan het erg chaotisch zijn. Zorg dat er rust komt in je beeld. Dit kan je doen door op mistige dagen te fotograferen of door zo min mogelijk bomen en takken in elkaar te laten overlopen.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat fotografie ook om creativiteit gaat. Laat je inspireren door de schoonheid van de herfst en probeer unieke beelden te creëren door te experimenteren met compositie en bewerking.

In conclusie, herfstfoto’s zijn een geweldige manier om de prachtige kleuren van het seizoen vast te leggen. Door de juiste locatie, perspectief en bewerking te kiezen, kun je mooie en unieke herfstfoto’s. Dus, pak je camera en ga op pad om deze herfst vast te vastleggen!

herfst in het triglav national park slovenie

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids! 

Wat voor apperatuur gebruik ik?

Wil je meer leren over fotografie?

Kijk voor meer informatie op mijn workshop pagina.

Herfst op de Veluwe

Op zoek naar wanddecoratie?

Neem een kijkje op mijn prints pagina voor meer informatie.

herfst in de bergen SLovenië