Wat voor apparatuur gebruik ik voor landschapsfotografie?

Hieronder kan je alles terugvinden over de apparatuur die ik gebruik tijdens het fotograferen en tijdens het geven van workshops. Overal staan linkjes bij dus als je meer wilt weten over een specifiek product kan je het beste even op de link zelf klikken in het oranje voor meer informatie.

Tijdens de workshops die ik geef krijg ik regelmatig de vraag wat voor apparatuur ik gebruik en waar je de apparatuur het beste kan bestellen. Voor diegene die een workshop hebben gevolgd over lange sluitertijden; HIER kan je het filter terugvinden waarmee we gewerkt hebben tijdens de workshop. Indien er nog vragen zijn, dan hoor ik die natuurlijk graag. Deze filters zijn perfect voor het ontdekken van ND filters zonder dat je een hele set hoeft aan te schaffen of hoge kosten maakt.

Mijn camerabody is de Canon 5DSR en de lenzen die ik erbij gebruik zijn de Canon 16-35 F4, de Canon 24-70 2.8 II en de Sigma 100-400. Het heeft voor mij lang geduurd voordat ik deze setup bij elkaar heb verzameld vanwege de prijs, maar het glas van de lens voor de camera bepaald een heel groot deel van de kwaliteit van de foto. Voorheen fotografeerde ik met een standaard meegeleverde lens, maar in vergelijk met de professionele lenzen, zoals de 24-70 2.8 II is het met een meegeleverde lens alsof je door een lege pot jam fotografeert.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe ik dit allemaal meeneem. Ik heb een 50 liter camera/ hiking rugzak van Naneu. Hierin passen al mijn camera spullen, maar ook spullen voor onderweg zoals bijvoorbeeld een EHBO set, handschoenen, extra kleding, eten en drinken.

Als accessoires kan ik filters van Berno aanraden. Deze heb je misschien al wel een keer voorbij zien komen op een foto achter de schermen als ik op pad ben. Deze filters zorgen ervoor dat ik bijvoorbeeld kan fotograferen tijdens zonsondergang zonder dat de lucht puur wit wordt of de voorgrond zwart. Het is eigenlijk een soort zonnebril terwijl de kleuren zo blijven zoals ze zijn. Hieronder een lijstje met de filters, houder en opbergtas die ik gebruik.

De tas: Benro FB100M2 Filter bag

De houder: Benro FH100M2

Verloopringen:

De filters

Daarnaast neem ik goede beschermende kleding mee omdat het belangrijk is om goed warm te blijven. Vooral als ik in het donker terugloop of voor de momenten dat het weer ineens omslaat en er een koude wind opsteekt. Vooral mijn handen moeten warm blijven, want als mijn handen te koud worden dan heb ik geen gevoel meer in mijn handen en dan kan ik dus geen foto’s meer maken. Gelukkig heb ik daar nu speciale fotografie handschoenen voor van That Heat Company. Een geweldig product voor fotografen welke ik iedereen kan aanbevelen. Mocht je intresse hebben in een van de speciale fotografie handschoenen dan kan ik je een leuke kortingscode geven als je mij een een berichtje stuurt.

Thuis heb ik voor de nabewerking in Lightroom en Photoshop een goede computer staan met een speciaal beeldscherm. Hierdoor worden de kleuren exact weergegeven zoals ze zijn op een print en de weergave op internet. Het speciale beeldscherm is dus erg belangrijk voor mijn eindproduct en de fine art prints!

Voor onderweg gebruik ik een laptop die krachtig genoeg is voor programma’s zoals lightroom en Photoshop.

Ik hoop dat het zo duidelijker is geworden wat voor fotografiespullen ik gebruik. Natuurlijk kan je mij een berichtje sturen, via mijn site, als je hier nog vragen over hebt.

 

herfst in de bergen SLovenië
Detail foto van mijn aperatuur
Apperatuur van een landschapsfotograaf

Foto Apparatuur voor Landschapsfotografie: Alles wat je moet weten

Landschapsfotografie is een populaire vorm van fotografie waarbij de natuur en haar elementen centraal staan. Goede foto apparatuur is hierbij cruciaal om prachtige, scherpe en heldere beelden te kunnen creëren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van foto apparatuur voor landschapsfotografie.

Camera

Een goede camera is de basis voor elke fotografie sessie. Voor landschapsfotografie is een spiegelreflex- of systeemcamera aan te raden. Deze bieden meestal een hogere beeldkwaliteit en meer flexibiliteit met betrekking tot instellingen.

Resolutie

Een hoge resolutie is belangrijk voor landschapsfotografie, aangezien de foto’s bijgesneden kunnen worden. Een resolutie van tenminste 21 megapixels is aan te raden voor haarscherpe en detailrijke afbeeldingen.

Sensorgrootte

Een grotere sensorgrootte resulteert in minder ruis bij lage lichtomstandigheden en geeft meer controle over de diepte van veld. Een full-frame sensor is het beste voor landschapsfotografie, maar ook een APS-C sensor levert goede resultaten.

Lenzen

Naast een goede camera, zijn lenzen evenzo belangrijk. Voor landschapsfotografie worden vaak groothoek- en teleobjectieven gebruikt om de omgeving op een indrukwekkende manier vast te leggen.

Groothoeklens

Een groothoeklens is geschikt voor het vastleggen van de brede omgeving en geeft een panoramisch uitzicht. Een lens met een brandpuntsafstand van 10 tot 24 mm is hiervoor geschikt.

Teleobjectief

Een teleobjectief is geschikt voor het vastleggen van verafgelegen objecten en maakt details scherp. Een lens met een brandpuntsafstand van 70 tot 200 mm is hiervoor geschikt.

Statief

Een statief is een belangrijk hulpmiddel voor landschapsfotografie, aangezien de foto’s vaak in lage lichtomstandigheden gemaakt worden en een lange sluitertijd nodig hebben. Het statief zorgt ervoor dat de camera stevig en onbeweeglijk opgesteld blijft

De Kracht van Filters in Landschapsfotografie

Filters zijn een essentieel onderdeel van de fotografie-uitrusting voor landschapsfotografen. Ze bieden de mogelijkheid om de sfeer en het uiterlijk van je beelden te verbeteren en bij te stellen.

Er zijn verschillende soorten filters die je kunt gebruiken bij landschapsfotografie, zoals polarisatiefilters, gradiënt ND-filters en vol ND-filters. Polarisatiefilters helpen bij het verminderen van reflecties en het verbeteren van de kleurintensiteit in je beelden. Gradiënt ND-filters zijn speciaal ontworpen om de helderheid van de lucht en de grond aan te passen, waardoor je een beter evenwicht krijgt in je beelden. Vol ND-filters geven je de mogelijkheid om langere sluitertijden te gebruiken en bewegingen te vervagen, wat zorgt voor dramatische effecten in je beelden.

Het is belangrijk om te weten hoe je filters correct kunt gebruiken, dus doe onderzoek en oefen voor je ze op locatie gebruikt. Gebruik filters als een tool om jouw visie en creativiteit te versterken en verbluffende landschapsfoto’s te creëren.

Apparatuur landschapsfotograaf

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Laptops voor beeldbewerking

workshops

Wil je meer leren over fotografie? bekijk mijn workshop pagina voor meer informatie.

Herfst op de Veluwe

Prints

Op zoek naar wanddecoratie voor aan de muur? Bekijk mijn prints pagina voor meer informatie.

Waterval foto print