Landschapsfotografie
Mijn specialisatie in de fotografie is landschapsfotografie. Hier op mijn website zal je daar dan ook veel over zien. Ik werk in opdracht maar ook zelf ga ik graag op pad.
Landschapsfotografie in Nederland
Landschapsfotografie in Nederland kan best lastig zijn, al zeg ik het zelf. Ik woon zelf in Harderwijk en dit is een ideaal uitgangspunt voor landschapsfotografie. De bossen van de Veluwe zijn om de hoek en ik kan zelfs lopend naar het water, maar toch ben ik nog veel aan het reizen voor mijn fotografie.
Zelf hou ik enorm van de bergen en die hebben we hier in Nederland niet, maar we hebben wel andere prachtige landschappen! Als je mooie landschapsfoto’s kan maken in Nederland dan kan je dat al helemaal in het buitenland op de mooie locaties. Met die theorie ben ik veel gaan oefenen in het Nederlandse landschap toen ik meer ging doen met fotografie. Wat mij opvalt, is dat het hier best lastig fotograferen is vanwege de chaos die je al snel in beeld krijgt.
De windmolens, de dichtbegroeide bossen of gewoon een te drukke achtergrond die de aandacht van je onderwerp weghaalt. Denk bijvoorbeeld aan de mooie tulpenvelden, stel je wil daar een mooie foto van maken dan is het bijna een kunst om geen windmolens in beeld te krijgen. En dan heb je eindelijk een geschikt veld gevonden, dan ligt het in de verkeerde richting voor zonsondergang of zonsopkomst.
Wil jij beginnen met landschapsfotografie in Nederland? Lees dan mijn ultieme gids over landschapsfotografie en leer alles over de juiste apparatuur, de perfecte lens en ideale compositie. Of meld je aan voor een fotografie workshop en ik leer je alle kneepjes van het vak.
Een beetje mist doet wonderen
Ik heb er een hele blog over geschreven waarom ik zo hou van het fotograferen in de mist. Het zorgt ervoor dat de achtergrond een stuk rustiger wordt en je bijvoorbeeld de windmolens helemaal niet meer ziet. Ook zorgt het voor een magische sfeer in het bos. Helaas zijn de meeste bossen van Nederland relatief jong en dichtbegroeid waardoor je al snel een chaotische foto maakt. Een beetje mist zorgt ervoor dat de achtergrond mooi zacht verloopt en je onderwerp mooi naar voren komt. Ideaal dus een beetje mist!
De juiste apparatuur voor landschapsfotografie
“De beste camera is de camera die je bij je hebt” En dat is ook zeker zo. Vroeger had ik een zware Canon 1DSII. Voor diegene die de camera niet kennen; hij is groot en zwaar. Voor in de studio maakt dat weinig uit, maar tijdens het wandelen is het fijn als je camera niet zo zwaar is. Zonde dus als je hem thuis laat liggen vanwege het gewicht. Nu fotografeer ik nog steeds met Canon, maar wel met een hele andere camera. Namelijk de canon 5DSR. Een stuk lichter en een hoge resolutie, ideaal voor mijn prints. Voor het fotograferen hier in Nederland is het ook handig om filters te gebruiken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld bij een zonsondergang de lucht donkerder maken, zodat het beeld in balans is met de voorgrond. Je oog wordt getrokken door licht, dus als de lucht het lichtste deel is in de foto zal dat ervoor zorgen dat je aandacht van het onderwerp wordt weggetrokken. Knijp maar eens met je ogen zodat je net nog iets kan zien. Wat zie je in je beeld? Is je onderwerp nog duidelijk of valt het weg in het beeld? Lees hier meer over mijn apparatuur.
Het weer in Nederland
Eerder schreef ik al over mist, maar er zijn ook andere elementen waar ik op let tijdens landschapsfotografie. De bewolking, wind en temperatuur zijn daar enkele voorbeelden van. Als fotograaf ben je ook half meteoroloog. Je maakt voorspellingen aan de hand van verschillende databronnen en aan de hand daarvan kan je kijken welke locatie geschikt is voor dat weertype. Ik ga bijvoorbeeld graag met koud weer naar het water om het ijs te fotograferen, maar daar hoort dan wel weer wat bewolking bij. Ik hou niet van bewolking zonder structuur erin, dan is het een grijze massa, maar met een mooie dreigende wolkenlucht kan ik wel weer wat mee.
Landschapsfotografie locaties in Nederland
Ook in Nederland hebben we wereldberoemde plekken waar men graag foto’s maakt. Denk bijvoorbeeld aan de Kinderdijk. Zelf zoek ik vaak de wat rustigere locaties op. Ik vind ze meestal door Google Maps af te struinen en ondertussen weet ik aardig waar ik op moet letten. Een mooie steiger aan het water is daarmee zo gevonden. Ook via sociale media kom ik vaak op ideeën om ergens te gaan kijken. Het vergt misschien ook een andere manier van kijken, een tijdje terug gaf ik een privéworkshop landschapsfotografie bij mensen thuis en na de uitleg gingen we een stukje wandelen. Waar normaal de hond uitgelaten werd en ze zo voorbij liepen bleek een hele mooie locatie te zijn voor landschapsfotografie. Een paar stappen naar links en rechts en uiteindelijk eindig je met een hele mooie compositie. Rekening houdend met verschillende elementen in de achtergrond kon er alsnog rust gecreëerd worden in het beeld door het juiste perspectief.