K&F filters

Voor landschapsfotografie is een goed setje filters een must. Ik heb al meerdere blogs geschreven over wat voor filters er zijn en wat het verschil is tussen grijsfilters en grijsverloop filters. Daar komt deze nu bij, want een setje filters is al snel erg prijzig en daar heeft K&F concept wat op gevonden. In deze blog lees je mijn ervaring met de K&F NANO X-PRO FILTERKIT (KF-1808)

Fotofair

Op de Fotofair was ik dan ook blij verrast om een stand te zien van K&F, eerder was er alleen een online verkoop punt maar nu verkopen ze ook bij CameraNu en KameraExpress. Ik gebruik al enkele jaren een statief van K&F, maar om nu ook de andere producten in persoon te kunnen zien is erg leuk. Op de beurs heb ik meerdere workshops gegeven over landschapsfotografie en Filters en lange sluitertijden in landschapsfotografie namens De Rooij Fotografie. Hiervoor konden we gebruik maken van de filters van K&F concept.

De deelnemers konden gratis een set lenen en uittesten en daar hoorde ik veel goede geluiden van. Dus op dag 2 van de Fotofair was ik al vroeg aanwezig om zelf ook even de filters te testen. Het was dat weekend stralend weer met strak blauwe luchten en hoge temperaturen. De ideale omgeving om de filters te testen was het niet, maar de eerste resultaten waren veel belovend. Tijdens de beurs gingen de filters als warme broodjes over de toonbank en na een paar keer in de stand te zijn geweest mocht ik een set mee naar huis nemen om voor langere tijd te testen.

Bekijk de set via onderstaande linkjes.

K&F CONCEPT NANO X-PRO FILTERKIT

K&F CONCEPT NANO X-PRO FILTERKIT

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en producten waarover ik kan vertellen tijdens workshops. Daarom is dit meteen een erg interessant product. Veel mensen die net starten met fotografie of al langere tijd fotograferen hebben vaak niet het budget om dure filters te kopen van andere merken. Wel zeg ik vaak in mijn workshops dat over het algemeen wat duurdere filters moet kopen wil je een betere kwaliteit hebben, zeker omdat dit iets is wat direct je kwaliteit van je foto kan beïnvloeden. Hier komen we later nog even op terug. In verhouding met andere merken is dit setje een heel stuk goedkoper dus. Maar wat krijg je er eigenlijk allemaal voor?

Een landing filterringen

Deze ringen kan je op je camera lens schroeven waarna je de filterhouder op je lens kan monteren. Het proces hiervan is erg makkelijk. Zoek de juiste ring op aan de hand van de filtermaat van je lens en schroef deze erop. Vervolgens kan je de houder over de lens zetten en vastdraaien.

De filterhouder

De houder voelt stevig aan en is slim gemaakt. Er passen 2 filters voor die je erin kan schuiven en een polarisatiefilter. Voor de polarisatiefilter hebben ze een slim systeem bedacht; Aan de bovenkant zit een kleine hendel, deze doe je omhoog en hier kan je het filter in laten zakken. Vervolgens als je de hendel weer naar benden schuift, gaat de polarisatiefilter automatisch mee naar beneden en komt zo op de juiste plek te zitten. Zelf was ik iets te voorzichtig en durfde de hendel niet door te drukken, maar als je hem iets verder door drukt, klikt hij vast en hoef je zeker niet bang te zijn dat hij zomaar loskomt.

De polarisatiefilter

Een van de belangrijkste filters om te bezitten, de polarisatiefilter. Het filter van K&F doet wat het belooft. Hier naast zal ik even 2 voorbeelden laten zien gemaakt met dit filter. Een keer zonder en een keer met het filter. Tijdens het maken van de foto´s merkte ik dat het filter behoorlijk krachtig is, iets wat ik als positief beschouw gezien je zelf kan bepalen hoe je het effect wil toepassen.

polarisatiefilter k&F
polarisatiefilter k&F

ND filter van 10 stops

De ND filter wordt gebruikt om een langere sluitertijd te creëren. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het water helemaal glad wordt of een waterval eruit komt te zien als een soort zachte melk waas die door het beeld stroomt. De 10 stops geeft aan dat het 10 stops van je normale belichting wegneemt waardoor je dus kan uitrekenen wat je nieuwe belichtingstijd moet worden. Tip: hiervoor zijn handige apps te downloaden. Dit filter is het enige filter wat vierkant is en dus precies goed geplaatst moet worden in de houder.

De grijsverloopfilter

Ook zit er een grijsverloop filter in deze set. Dit filter is erg handig als je het landschap meer in balans wil brengen wat betreft de lichte en donkere delen. Waarschijnlijk als je dit leest heb je het zelf wel eens meegemaakt. Een prachtige lucht maar de voorgrond is heel donker. Of de voorgrond is goed belicht maar de lucht is overbelicht. Dit filter zorgt ervoor dat je het beeld weer in balans is door bijvoorbeeld het donkere deel van het filter voor de lichte lucht te plaatsen. Het filter zit een beetje tussen een hard verloop filter en een zachtverloop grijsfilter in. Voor mij persoonlijk was het even wennen, maar je krijgt het al snel onder de knie waar je het filter het best kan plaatsen in de houder.

Het handige aan de filters is dat ze in een bescherm plastic zitten waardoor je ze kan laten vallen zonder dat ze breken. En een ander voordeel is dat ze handige handvaten hebben aan de boven- en onderkant waardoor je ze makkelijk kan verschuiven naar de gewenste hoogte.

De filtertas

Als laatste natuurlijk nog de tas waar je alles in kan opbergen. Het heeft voldoende ruimte voor de filters in de set en nog enkele andere filters mocht je die erbij willen aanschaffen. Via een riempje kan je de filters makkelijk naar boven halen en zo eruit pakken, nu in de zomer wil dat prima, maar of dat ook zo is in de winter met handschoenen weet ik niet. Wel moet ik zeggen dat de tas stevig aanvoelt en dat ik mijn filters daar met een gerust hart in kan opbergen omdat het zo stevig is. Aan de achterkant van de tas zit een haakje en een handig klittenbandsysteem mocht je hem ergens aan vast willen maken. Een nadeel wat ik heb gevonden is dat de tas dicht gaat door middel van een magneet. Tijdens het wandelen en fotograferen heb ik de filtertas los in mijn rugzak gehad en bij het uit de tas halen is hij regelmatig ergens achter blijven haken of lag de filtertas al open in mijn rugzak toen ik hem open deed. Een oplossing ervoor is om de tas op een plek op te bergen bij je camera spullen of op een plekje voor de telelens waardoor de tas minder ruimte krijgt om te bewegen, maar iets om te benoemen is het zeker.

De beeldkwaliteit

Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede set filters is dat het de kwaliteit van de foto niet negatief beïnvloed. Een van de dingen die bijna iedere filter wel heeft, is een kleurzweem. De filters van K&F neigen ernaar om wat blauwer over te komen. Iets wat ik niet direct als negatief beschouw, het is vervelender om filters te hebben die bijvoorbeeld meer een groene kleurzweem geven. Een ander iets wat mij is opgevallen is dat het iets contrast wegneemt. Beide zijn het kleine dingen, maar toch iets wat ik moet benoemen. Daarentegen vind ik de bouwkwaliteit van de filterhouder super en voelt het geheel stevig aan. Ook heb je geen last van luchtlekken zoals ik bij andere filters wel eens zie.

Conclusie

Een mooie set voor een betaalbare prijs! Allereerst was het erg leuk om met deze set te werken en tijdens mijn workshops zal ik ook dit setje zeker meenemen om uit te lenen. Voor een beginnende landschapsfotograaf of gevorderde fotograaf met wat minder budget kan ik dit setje zeker aanraden! In samenwerking met De Rooij fotografie zal ik de filters meenemen naar onder andere de workshop landschapsfotografie en de workshop lange sluitertijden.

Bekijk de set via de onderstaande linkjes

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland