Outdoor kleding voor landschapsfotografie

Er komt bij landschapsfotografie veel meer kijken dan dat je denkt. De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat voor kleding ik heb en wat handige kleding er is voor tijdens het fotograferen. Het is namelijk best een uitdaging om de juiste kleding te vinden, voor landschapsfotografie, die bij jou persoonlijk past. Zo hecht ik persoonlijk meer waarde aan warme handen terwijl de ander liever betere regenkleding heeft. Je kan een outdoor winkel instappen, maar daar zijn enorm veel opties die vooral gericht zijn op het continu actief bewegen terwijl je tijdens het fotograferen ook best voor een langere periode stil kan staan.

Foto van Michael kamp in de duinen op Ameland

Merino Wol

Al jaren ben ik zelf aan het zoeken wat voor mij de juiste kleding is. Ik heb budget opties geprobeerd, maar ook duurdere outdoor kleding. Daarin merkte ik een duidelijk verschil in warmte en kwaliteit. De laatste ontdekking die ik heb gedaan is kleding gemaakt met Merino wol daarin verwerkt.  Merino wol houdt je lekker warm, maar zorgt ervoor dat je niet gaat zweten. Hierdoor kan je zelfs kleding, gemaakt van Merino wol, zelfs in de zomer dragen. Deze tip kreeg ik van Marleen. Het begon bij een dikker t- shirt en ondertussen heb ik al meerdere dingen van Merino wol die mij warm houden als het koud is buiten. Dit werkt naar mijn mening veel betere dan reguliere thermo kleding.

Outdoor kleding voor landshapsfotografie
Landschapsfotografie

Laagjes!

Als tussenlaag kan je verschillende dingen dragen. Zelf vind ik het lekker om een fleece vest te dragen, maar je kan ook een extra shirt of een ski-pully dragen. Het voordeel van een vest is weer dat je het uit kan doen als het te warm is of zelfs als buitenste laag kan dragen. Persoonlijk vind ik het fijn dat het kledingstuk zakken heeft zodat je wat kan opbergen.

De buitenste laag is één van de belangrijkste lagen. Eerst had ik gewoon een reguliere jas, maar na een paar jaar heb ik toch besloten om te investeren in een goede outdoor jas. Of eigenlijk moet ik zeggen jassen, het is namelijk een laagjes systeem waarbij ik één soft shell jas heb en ook nog een hard shell jas. Wat houdt dat eigenlijk in? De soft shell jas is wat dikker en daar zit dons in wat mij lekker warm houd, maar de jas is niet water- en winddicht. Daarom heb ik nog een extra hard shell. Deze jas is vrij dun en lijkt een beetje op een regenjas. Enkel zijn er wel degelijk dingen anders, zo zijn de zakken op een andere plek geplaatst waardoor je er beter bij kan als je een rugzak om hangt en heb je ventilatie ritsen die je open en dicht kan doen. Zo ben je nog wel beschermd tegen de weerselementen, maar kan je je lichaamstemperatuur wel op peil houden. Mocht het helemaal te warm zijn dan kan je prima de soft shell jas uitdoen en in de rugzak stoppen. Deze jas is namelijk extreem licht en kan je lekker klein opbergen. Ideaal! Maar dan zijn we er nog niet. Om lekker warm te blijven heb ik ook een muts en handschoenen nodig. De handschoenen zijn speciale handschoenen van The Heat Company. Deze zijn ideaal voor fotografie aangezien je de wanten kan openklappen zonder dat je de handschoenen of wanten uit moet doen. Ook kan je er hotpacks in doen voor als het echt koud zijn. Een andere belangrijk kledingstuk is de wandelbroek. Deze is gemaakt van rekbaar materiaal en verstevigd op belangrijke plekken zoals de knieën. Hieronder kan je prima nog de basis laag dragen en als je wilt kan je er zelfs meerdere lagen onder doen. Als laatste hebben we dan nog de schoenen. Het hangt er een beetje vanaf waar je gaat fotograferen maar negen van de tien keer draag ik zelf goede bergschoenen, lekker stevig en ze kunnen tegen een stootje.

Conclusie

Ik ben dus continu aan het spelen met laagjes. Op deze manier kan ik tijdens het wandelen kledingstukken in de rugzak houden, terwijl als ik ga fotograferen ik weer iets kan aantrekken, omdat ik dan snel af kan afkoelen tijdens het stilstaan. Zoals ik al schreef is het voor iedereen anders en blijf je nieuwe dingen ontdekken die handig voor je zijn. Heb je zelf een fijn laagjessysteem of iets ontdekt wat echt niet mag ontbreken in deze blog? Laat het mij weten!

Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland