Fotobewerkingsprogramma

Regelmatig krijg ik de vraag met welk fotobewerkingsprogramma ik werk en welke ik kan aanbevelen. In deze blog lees je daar meer over.

Foto’s bewerken in een Fotobewerkingsprogramma

Foto’s bewerken is voor sommigen heel normaal, voor anderen even wennen. Bijna alles wat je online ziet, is bewerkt. Foto’s van je mobiel worden automatisch aangepast, en JPG-foto’s van een camera zijn al bewerkt via de instellingen van de camerafabrikant. Ik fotografeer in RAW, wat grotere bestanden oplevert dan JPG. De foto’s zijn “plat” zonder bewerking, omdat contrast, scherpte en kleur ontbreken. Dit geeft mij de controle om ze precies zo te bewerken als ik wil. Een RAW-bestand biedt veel meer mogelijkheden dan een JPG. Bij JPG kunnen kleuren dichtlopen of blokkeren, wat bij RAW minder voorkomt.

Zonsondergang fotograferen als landschapsfotograaf Michael Kamp

Wat is het verschil tussen een JPG en RAW foto?

Hieronder staat het verschil tussen een RAW en JPG foto nog even puntsgewijs vermeld:

Wat is een RAW-foto?

Een RAW-bestand is een onbewerkte opname van de sensor van je camera. Het bevat alle ruwe gegevens die tijdens het maken van de foto zijn vastgelegd, zonder compressie of bewerking.

Kenmerken van een RAW-foto:

· Hoge kwaliteit: Alle details en kleuren worden opgeslagen, zonder verlies aan informatie.

· Groot bestand: RAW-bestanden zijn veel groter in omvang dan JPG-bestanden.

· Flexibiliteit: Ideaal voor nabewerking, omdat je controle hebt over aspecten zoals belichting, witbalans en kleuren.

· Geen compressie: De data wordt niet gecomprimeerd, wat betekent dat je de maximale beeldkwaliteit behoudt.

Wat is een JPG-foto?

Een JPG (of JPEG) is een gecomprimeerde afbeelding die al bewerkt en geoptimaliseerd is door de camera.

Kenmerken van een JPG-foto:

· Klein bestand: Door compressie zijn JPG-bestanden aanzienlijk kleiner dan RAW-bestanden.

· Direct bruikbaar: Foto’s in JPG-formaat zijn direct klaar voor gebruik, delen en afdrukken.

· Beperkte flexibiliteit: Omdat er al bewerkingen zijn toegepast, is er minder ruimte voor nabewerking.

· Kwaliteitsverlies: Door compressie gaat een deel van de originele beeldinformatie verloren.

Fotobewerkingsprogramma voor beginners

Gratis fotobewerkingsprogramma

Mocht je willen beginnen met het bewerken van foto’s en op zoek zijn naar een gratis fotobewerkingsprogramma dan kan ik je het programma Snapseed aanraden. Er zijn andere gratis bewerkingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld Gimp, maar persoonlijk ken ik Snapseed beter.

Fotobewerkingsprogramma voor beginners

Snapseed is een app op je telefoon of tablet waar je enorm veel mee kan aanpassen en leuk kan experimenteren met de instellingen. De stap om foto’s te bewerken kan best groot zijn en met deze app kan je diverse mogelijkheden ontdekken zonder ervoor te moeten betalen. Er zitten bepaalde filters in, maar die zou ik lekker overslaan. Ga aan de slag met de hooglichten, de schaduwen en contrast, kijk wat het doet en leer de mogelijkheden kennen. Later kan je eventueel de overstap maken naar een betaald programma.

Fotobewerkingsprogramma Lightroom:

Adobe Lightroom is een krachtig en veelzijdig fotobewerkingsprogramma dat wereldwijd wordt gebruikt door zowel professionele fotografen als hobbyisten. Het programma biedt een uitgebreide set tools voor het organiseren, bewerken en verbeteren van foto’s, waardoor het een essentieel onderdeel is van elke fotografieworkflow.

Een gestructureerde workflow

Een van de grootste voordelen van Lightroom is de mogelijkheid om je fotobibliotheek te organiseren. Met behulp van catalogi, trefwoorden en collecties kun je gemakkelijk je foto’s sorteren en terugvinden. Dit maakt het ideaal voor fotografen die werken met duizenden beelden en overzicht willen houden.

Geavanceerde bewerkingstools

Lightroom biedt uitgebreide opties om je foto’s tot in detail te bewerken. Of je nu de belichting wilt aanpassen, kleuren wilt versterken, of ongewenste elementen uit een foto wilt verwijderen, Lightroom heeft hiervoor gebruiksvriendelijke sliders en penselen. De niet-destructieve bewerkingsmethode zorgt ervoor dat je altijd terug kunt naar het origineel.

Is Lightroom het geld waard?

Lightroom is zeker het geld waard! Ik werk er al jaren mee en zou niet zonder kunnen. Het orderenen van mappen en snel bij foto’s kunnen is ideaal. Maar ook de bewerkingen die je er mee kan doen gaan verder dan enkel contrast of verzadiging. Wil je je foto’s naar een hoger niveau brengen dan kan ik Lightroom zeker aanraden! Het voordeel is dat het in een fotografie pakket zit van adobe waardoor je bridge, maar ook Photoshop erbij hebt.

Fotobewerkingsprogramma Photoshop

Adobe Photoshop kan in het begin intimiderend lijken, maar het is een fantastische tool voor iedereen die wilt beginnen met het bewerken en verbeteren van foto’s. Het programma biedt krachtige functies om je beelden naar een hoger niveau te tillen, terwijl je stap voor stap kunt leren werken met de vele mogelijkheden.

Waarom Photoshop als fotograaf?

Als fotograaf wil je meer controle over je beelden. Soms wil je een storend element weghalen, de kleuren verbeteren, of een creatief effect toevoegen. Photoshop biedt al deze mogelijkheden en meer. Waar Lightroom zich richt op snelle aanpassingen en organisatietools, geeft Photoshop je de precisie om echt tot in detail te werken aan je foto’s met enorm veel mogelijkheden.

Photoshop vs. Lightroom

Als je net begint, vraag je je misschien af waarom je Photoshop nodig hebt als je al met Lightroom werkt. Lightroom is ideaal voor algemene bewerkingen en het organiseren van je foto’s, terwijl Photoshop meer geschikt is voor specifieke en complexe aanpassingen. Samen vormen ze een krachtig duo voor elke fotograaf.

Fotobewerkingsprogramma kopen

Fotobewerkingsprogramma kopen

Mocht je meer willen halen uit je foto’s en de basis van beeldbewerking begrijpen kan je kijken naar een betaald fotobewerkingsprogramma. Ikzelf werk met het fotografie pakket van Adobe waar Lightroom en Photoshop in zitten. (via de link in het oranje zie je het pakket). Maar er zijn natuurlijk ook zat andere programma’s die je kan aanschaffen zoals Luminar en Capture one. Zoals ik eerder al schreef is beeldbewerking echt de manier om je foto’s naar een hoger niveau te tillen, mits je de foto in het veld natuurlijk goed hebt gemaakt.

Fotobewerkingsprogramma met AI

Ja, er is enorm veel mogelijk met AI en zo ook in de beeldbewerking. De software die ik hierboven heb opgenoemd hebben ook AI opties, maar toch wil ik het voor de professionals nog hebben over Imagen AI. Dit is een software die jij kan trainen met je eigen foto’s die je hebt bewerkt. Hij heeft er ongeveer 10.000 foto’s nodig, maar aan de hand van jouw foto’s leert hij welke bewerkingen jij doet bij bepaalde foto’s. Je creëert dus niet een preset die je overal overheen kan gooien, maar hij kijkt per foto naar wat jij zou doen.

Even een voorbeeld; stel je gebruikt een preset met de bewerking erin van belichting op -1 stop. Dan past hij dat toe op alle foto’s. Bij ImagenAI kijkt hij hoe donker de foto van zichzelf al is en houdt daar rekening mee in de nabewerking. Als de onbewerkte foto al donker is dan maakt ImagenAI de foto bijvoorbeeld 1/3 stop donkerder, of als hij heel licht is 2 stops.

Ik zelf gebruik dit programma vaak voor de basis bewerkingen. Denk aan de belichtingen, contrast etc. om mijn workflow te versnellen. Natuurlijk ga ik er zelf nog verder bewerken in Lightroom en Photoshop, maar ik heb hier met Imagen AI al vele uren beeldbewerkingstijd mee bespaard!

Fotobewerkingsprogramma met AI
Laptop voor fotobewerking

Welke laptop is geschikt voor fotobewerking?

Ik heb een hele blog geschreven over welke laptop het beste is voor fotobewerking, maar hieronder nog enkele voorbeelden:

Klik op de naam om naar het product te gaan en ontdek de verschillen.

Apple MacBook Air 15 inch (2024) M3 (8/10) 24GB/1TB Middernacht QWERTY. Als je op zoek bent naar de beste laptop is dit de laptop die je zoekt! Een snelle chip met genoeg werkgeheugen en oplsag om professioneel aan de slag te gaan.

Apple MacBook Pro 14″ (2023) M3 Pro (11 core CPU/14 core GPU) 18GB/512GB. Een iets kleinere variant van de laptop hierboven maar nog steeds erg krachtig. De opslag is aan de minimale kant wat ik kan aanraden voor een laptop voor beeldbewerking. maar hij heeft nog steeds de krachtige M3 max.

Lenovo Ideapad 1 15ALC7 82R400LCMH. Een mooie laptop die gemakkelijk mee in de tas kan of op reis. Met 16Gb werkgeheugen kan je snel door Lightroom en Photoshop heen zonder haperingen, ook de prijs is hier een groot voordeel.

15 inch HP Pavilion 15-eg2972nd. Een mooie laptop voor studenten die beginnen met een opleiding. De laptop is geschikt voor zowel foto als videobewerking met een zachte prijs.

Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-95HS). Deze krachtpatser heeft een 14e generatie Intel Core i9 processor met 32 gigabyte aan DDR5 werkgeheugen. Hiermee draai je zelfs de zwaarste programma’s vloeiend, bijvoorbeeld wanneer je ook games ontwerpt. Met de NVIDIA GeForce RTX 4070 draai je ook middelzware tot zware games zonder moeite.

Als je twijfelt over de aanschaf van een laptop voor fotobewerking adviseer ik je om persoonlijk contact te zoeken met een expert. De benodigde specificaties verschillen per gebruiker.

Meer uit je foto’s halen met een privé workshop fotobewerking

Ik bied ook privé workshops aan die je geheel kan inrichten zoals jij wilt. Dat kan op locatie zijn, maar ook online via een video-call waarbij je kunt meekijken op mijn scherm. Vaak is er nog veel winst te behalen in je huidige manier van nabewerking. Dus wil je écht het maximale uit je foto’s halen en leren hoe een professional zijn foto’s bewerkt? Boek dan een privé workshop en ontdek hoe jij jouw foto’s kunt transformeren!

Foto’s bewerken vanaf een losse harde schijf

Mocht jouw computer weinig opslagcapaciteit hebben dan kan je ook werken vanaf een losse harde schijf. Zorg wel voor een goed back-up systeem! Want het zou zonde zijn als de schijf ineens kapot is. Ik werk vanaf mijn computer of NAS, maar ik hoor goede verhalen over deze schijf: SAMSung T9.

Nas voor fotografen
foto's bewerken vanaf SD kaart
Typisch Nederlands Landschap in de mist

Wil je meer leren over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids!

Wat voor apperatuur gebruik ik?

workshops

Wil je meer halen uit je fotografie? neem dan een kijkje op mijn workshop pagina!

Nieuw perspectief Architectuur foto van Lissabon Portugal

Prints

Op zoek naar Wanddecoratie? Neem een kijkje op mijn prints pagina.

Waterval foto IJsland