Landschapsfotografie met een telelens

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende lens voor landschapsfotografie maar ik haal hem regelmatig tevoorschijn uit de camera tas. Landschapsfotografie met een telelens zorgt ervoor dat je nog veel meer composities kan maken omdat je storende elementen gewoon uit de foto laat. Denk aan een lange laan in het bos. Als je die gaat fotograferen met een groothoek lens dan zullen de elementen in de voorgrond een veel grotere rol gaan spelen. Ook heb je kans dat elementen buiten de laan in beeld komen. Met een telelens kan je vergenoeg inzoomen zodat je aandacht puur wordt getrokken naar het verdwijnpunt in de foto. (het einde van de laan). Maar ook in de bergen sjouw ik met liefde een telelens mee naar boven. Grote kans zelfs dat ik de extreme groothoek liever thuis laat liggen en alleen de telelens mee neem als ik moet bezuinigen op gewicht in de rugzak.

Fitespad in het bos met zonnenharpen

Fotograferen met een telelens: tips en tricks voor de mooiste foto’s

 
Als fotograaf wil je graag de mooiste foto’s maken en daarbij kan een telelens een belangrijke rol spelen. Met een telelens kun je verder inzoomen op je onderwerp, waardoor je bijvoorbeeld dieren of landschappen prachtig kunt vastleggen. Maar hoe maak je nu de mooiste foto’s met een telelens? In dit artikel deel ik enkele tips en tricks.
 

Kies de juiste lens

 
Voordat je begint met fotograferen, is het belangrijk om de juiste lens te kiezen. Er zijn verschillende soorten telelenzen beschikbaar, zoals een vaste brandpuntsafstand of een zoomlens. Een vaste brandpuntsafstand is over het algemeen lichter en scherper dan een zoomlens, maar biedt minder flexibiliteit. Een zoomlens daarentegen is veelzijdiger, maar kan wat zwaarder en duurder zijn. Kies daarom de lens die het beste past bij jouw wensen en budget.
 

Stabiliteit is belangrijk

 
Bij het fotograferen met een telelens is stabiliteit van groot belang. Een telelens is namelijk gevoeliger voor trillingen en bewegingen dan een standaardlens. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van een statief of een ander hulpmiddel om de camera stil te houden. Ook kun je gebruik maken van de zelfontspanner of een afstandsbediening om trillingen te voorkomen.
 

Speel met scherptediepte

 
Een telelens biedt de mogelijkheid om te spelen met scherptediepte. Door een groot diafragma te gebruiken, kun je het onderwerp scherp in beeld brengen en de achtergrond onscherp maken. Dit geeft een mooi effect en zorgt ervoor dat het onderwerp echt naar voren komt.
 

Let op de belichting

 
Bij het fotograferen met een telelens is het belangrijk om goed op de belichting te letten. Omdat een telelens minder licht binnenlaat dan een standaardlens, kan het soms lastig zijn om de juiste belichting te vinden. Let hier dus goed op!
 

Kies het juiste moment

 
Als je wilt fotograferen met een telelens, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen. Bijvoorbeeld tijdens het gouden uur, wanneer het licht zachter is en de kleuren warmer zijn. Ook kun je het beste fotograferen op een dag met weinig wind, omdat je anders last kunt krijgen van bewegingsonscherpte.
 

Experimenteer met perspectief

 
Een telelens biedt de mogelijkheid om te experimenteren met perspectief. Door in te zoomen op een onderwerp, kun je het vanuit een ander perspectief bekijken. Dit kan leiden tot interessante en verrassende resultaten.
 

Conclusie

 
Fotograferen met een telelens biedt vele mogelijkheden en kan leiden tot prachtige foto’s. Het kiezen van de juiste lens, het zorgen voor stabiliteit, spelen met scherptediepte, letten op de belichting, het kiezen van het juiste moment en experimenteren met perspectief zijn belangrijke tips en tricks voor het maken van de mooiste foto’s met een telelens. Met deze tips kun je jouw fotografievaardigheden verbeteren en nog meer uit je telelens halen. Veel succes en plezier met fotograferen!
Pannorama foto van de Alpen

Bekijk alle Telelenzen bij CameraNu of Kamera-Express

landschapsfoto’s gemaakt met een telelens

Hiernaast enkele foto’s gemaakt met een telelens. Klik op de foto om de hele gallerij te openen.

herfst in het triglav national park slovenie

Wil je meer weten over landschapsfotografie? Lees mijn ultieme gids! 

wat voor apparatuur gebruik ik voor landschapsfotografie?

workshops

Wil je meer leren over fotografie tijdens een workshop? Bekijk mijn workshop pagina voor meer informatie.

Herfst op de Veluwe

Prints

Op zoek naar wanddecoratie? Bekijk mijn prints pagina voor meer informatie.

herfst in de bergen SLovenië